Пловдив първи монтира външни дефибрилатори на обществени места
Секция: Здраве
16 Октомври 2020 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив първи монтира външни дефибрилатори на обществени места

/КРОСС/ Пловдив е първата община, в която бяха монтирани първите осем външни дефибрилатори на обществени места. Това стана ясно днес при демонстрация на новата апаратура, която беше направена пред Община Пловдив. Всяка година в Европа от сърдечен арест умират 400 000 души, а жертвите в България са над 10 000. Смъртността значително намалява, ако в първите минути се окаже помощ с дефибрилатор.

„Ако на пациентите се окаже помощ в първите три минути, могат да бъдат спасени около 65% от тях", каза доктор Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване" към Община Пловдив"

Автоматичните дефибрилатори са поставени в Община Пловдив, двете общински болници - „Свети Мина и „Свети Пантелеймон", а също и в петте ДКЦ-та. Това е вторият етап от програмата.

Външните дефибрилатори са най-ново поколение, внос от САЩ. Стойността на един апарат е около 4000 лева. Те са лесни за употреба и от хора, които не са преминали специално обучение.

„Дори и пет годишно дете може да направи дефибрилация на пациент", каза още доктор Калинов.

Предстои монтирането на външни дефибрилатори и на други обществени места в Пловдив. Ще бъде направена и презентация пред бизнеса.