Изсичането на амазонските гори заплашва с нови пандемии
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Октомври 2020 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изсичането на амазонските гори заплашва с нови пандемии

/КРОСС/ Разширяването на стопанствата и пасищата в амазонските дъждовни гори и изсичането на дърветата заплашва с пандемични заболявания, предупреждават учени, цитирани от фондация Томсън Ройтерс.

Промените в Амазония пропъждат различни видове животни - от прилепи и маймуни до комари, на нови територии и тяхното място заемат по-адаптирани към саваната видове, включително гризачи.

Тези промени, съчетани с нарастващото човешко взаимодействие с животните в резултат на все по-дълбокото навлизане на хората в горите, увеличава вероятността от прескачането между видовете на силно заразни вируси, бактерии и гъбички, казва Адалберто Луис Вал, изследовател в Националния институт за изследване на Амазония в Манауш, Бразилия. Към заплахата се добавят и промените в температурите и дъждовете заради климатичните изменения.

"Организмите се опитват да се адаптират, те са изправени пред нови предизвикателства, когато сменят местообитанията си", каза ученият в телефонно интервю.

Специалисти от института за здравни изследвания "Евандро Чагас" в Белем са идентифицирали около 220 различни типа вируси в Амазония, 37 от които могат да предизвикат болести при хората, а 15 са с потенциала да предизвикат епидемии. Сред тях има различни вариации на енцефалити като западнонилска треска и бразилски вирус от същото семейство, което предизвиква жълта треска, става ясно от публикация през май в списанието на Бразилската академия на науките.

Вал е особено притеснен от арбовирусите, разпространявани от насекоми, като треска денге и зика.

Сесилия Андреаци от фондация "Освалдо Крус", бразилски здравен институт, казва, че нарастващото обезлесяване и пожарите в Амазония могат да доведат до срещи между разселващите се видове, което ще позволи на различните патогени да се променят и да прескачат между видовете