ГДБОП: Българите в хакерската схема за пране на пари са били безработни строители
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2020 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГДБОП: Българите в хакерската схема за пране на пари са били безработни строители

/КРОСС/ Откриха българска следа в международна схема за пране на пари, придобити от хакерски атаки. Служители на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП, съвместно с техни колеги от 16 държави, неутрализираха международната престъпна хрупа QQAAZZ.

При операцията са арестувани 20 души и са извършени 40 претърсвания. Разпитани са и трима българи, които са замесени като финансови мулета.

Чрез сложна мрежа от финансови мулета и техни набирачи, групата е помогнала за пране на милиони евро от жертви на различни киберпрестъпления предимно в САЩ и ЕС.

Действала е от около 4-5 години. Замесените в схемата българи били наети от престъпната група, за да отварят банкови сметки на територията на ЕС, пътувайки до различни държави. Те са били безработни, с опит в строителните дейности и са наети чрез свои познати.

"Обещавано им е да пътуват, за да ремонтират имоти, на практика, когато са пристигнали във Великобритания например, им е казано, че предвид тяхната трудова дейност е необходимо да подпишат документи.

Те не са говорили английски език, заведени са от други членове на групата в офис сгради, подписали са някакви документи, стояли са няколко седмици и им е казано, че няма да ремонтират и са изпратени обратно в България", обясни Владимир Димитров - началник на отдел "Киберпрестъпност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Възнаграждението им било сравнително ниско - взимали са до 2000 лв. или евро, но ядрото на групата им поемала всички разноски за пътуването и настаняването в съответната държава.

За разлика от тях, ядрото на групата прибирало сериозна комисионна за избирането на пари - около 40-50% от сумата. Те възложили на българските мулета да купят къща на територията на област Варна и там участниците в групата инсталирали устройства за копаене на криптовалути. От адреса са иззети оборудването, компютри и телефони.

Любопитен детайл - дейността на престъпната група е рекламирана на едни от най-известните хакерски форуми, където участието платено и е след специална покана.

Потърпевши от хакерите, които давали поръчките, са най-вече фирми от САЩ и ЕС в това число правителствени институции, банки и училища.

Безпрецедентната полицейска акция по разбиването на групата продължи няколко месеца, водена от португалската полиция и Федералното бюро за разследване на САЩ, в координация с Европол.