Овлажнител на въздуха сваля в пъти риска от заразяване през зимата
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Октомври 2020 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Овлажнител на въздуха сваля в пъти риска от заразяване през зимата

/КРОСС/ Японски суперкомпютър показа, че влажността на въздуха в затворено помещение може да има голям ефект върху разпространението на частици коронавирус, особено през зимните месеци, когато сме по-често под покрив.

Според проучване, публикувано във вторник от изследователския център Riken и университета в Кобе (Япония), използването на овлажнители ограничава инфекциите, когато не е възможна редовна и щателна вентилация и проветрение на затворено помещение.

Влажност на въздуха

Изследователите са използвали суперкомпютъра Fugaku, за да определят емисията и потока на вирусоподобни частици от заразени хора в различни стаи.

Както съобщи агенция Ройтерс, влажност на въздуха под 30% е довела до двойно по-голямо количество аерозолни частици в сравнение с нива на влажност от 60% или повече, както показват симулациите.

Екраните са по-малко ефективни от маските

Това проучване също така показа, че прозрачните екрани за лице не са толкова ефективни, колкото маските за предотвратяване на разпространението на аерозоли - въздушните частици, които се образуват, когато говорим, дишаме, кихаме, кашляме.

Значението на дистанцията и вентилацията

Суперкомпютърът показа, че на маса от четирима души лицата, които са до заразеното лице, рискуват повече да се заразят от тези, които са от другата страна на масата. Компютърът показа, че в певческите хорове броят на хористите трябва да е ограничен, а дистанцията помежду им – по-голяма, заради разпространението на аерозолите.

Изследователският екип на Riken, воден от Макото Цубокура, вече е използвал суперкомпютъра, за да анализира протичането на заразяването на влакове, работни места и класни стаи. Тези симулации показаха, че отварянето на прозорците във влаковете благоприятства вентилацията от два до три пъти, като по този начин намалява концентрацията на частици във въздуха.

Превод и редакция: DarikNews