Рекорден брой предварително гласували на американските избори
Секция: СВЯТ
17 Октомври 2020 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекорден брой предварително гласували на американските избори

/КРОСС/ Повече от 22 милиона американци вече са гласували на изборите - рекордно голям брой, който се дължи на ентусиазма на демократите и на пандемията, променила начина, по който гласува страната, предаде Асошиейтед прес.

До петък вечер са отчетени 22,2 милиона гласа, които представляват 16% от тези, дадени на президентските избори през 2016 г. Осем щата още не съобщават обобщените си данни, тъй като избирателите там имат две седмици за гласуване. Активното гласуване на американците дава основание на експерти да прогнозират, че тази година вота си може да дадат 150 милиона души и избирателната активност да бъде най-високата на президентски избори от 1908 г.

Засега по данни на Асошиейтед прес много по-активно гласуват демократите, отколкото републиканците - в 42 щата съотношението е 2 към 1. Това обаче не значи, че демократите ще поведат в гласуването, когато се броят гласовете. Очаква се, че републиканците ще гласуват масово в деня на изборите и ситуацията може много динамично да се промени, отбелязва АП.