Маските от коя материя предпазват най-добре от COVID-19?
Секция: Здраве
17 Октомври 2020 18:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маските от коя материя предпазват най-добре от COVID-19?

/КРОСС/ Маските се превърнаха в основно средство за всекидневна защита от коронавируса. Здравните власти уверяват, че тяхното използване помага за предотвратяване на инфекции и задължението за тяхното използване ги превръща в неотменна част от ежедневието на гражданите. Затова са проведени изследвания, за да се провери кои материи са най-ефективните срещу болестта, пише Dariknews.bg.

Едно от последните проучвания е проведено от учени от Университета в Синсинати (САЩ). Екип е извършил проучване, в което анализира дали копринените маски предпазват от коронавируса в сравнение с памучните или от синтетични материали. Учените са публикували резултатите в научното списание „Plos One". От тях се разбира, че копринените маски са изключително ефективни срещу COVID-19, тъй като са дишащи и успяват да отблъснат влагата, освен това са леки, тънки и бързосъхнещи. Изследването подчертава, че коприната има естествени антимикробни, антибактериални и антивирусни свойства, които могат да помогнат за възпиране на вируса.

Изследването потвърждава, че копринените маски, заедно с хирургическите или тези, обозначени като N95, са безопасни за хората и са много по-препоръчителни от тези от памук или от синтетичните материали. "Памукът улавя влагата като гъба. Но коприната е дишаща. Тя е по-тънка от памука и изсъхва много бързо", казват експертите.

Изследователите са работили върху проучването с памучни и полиестерни тъкани, както и с различни видове коприна, с цел да установят тяхната ефективност при отблъскване на капчици, съдържащи коронавирус.

След тестването те установиха, че коприната е по-ефективна като бариера срещу влагата в сравнение с полиестера или памука, тъй като тези материали бързо абсорбират капки вода.

"Настоящата хипотеза е, че коронавирусът се предава чрез дихателни капчици. Ако сте използвали слоеве коприна, бихте предотвратили проникването и абсорбирането на капчиците", заключават изследователите от Университета в Синсинати.