Учени откриха жив вирус на COVID-19 върху опаковка на замразена храна
Секция: ЛЮБОПИТНО
18 Октомври 2020 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха жив вирус на COVID-19 върху опаковка на замразена храна

/КРОСС/ За първи път в света експерти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията откриха жив вирус COVID-19 върху опаковки от замразени морски дарове, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.
Съобщава се, че по време на епидемиологично разследване на причините за нови случаи на инфекцията в Кингдао, експерти от центъра са извлекли жив вирус от положителна проба, взета от външната опаковка на внесена замразена треска.

„Това е първият случай в света за извличане на жив вирус от положителна проба, взета от опаковка със замразена храна. Също така се потвърди, че контактът с жив вирус може да доведе до инфекция", се казва в съобщението на уебсайта на центъра.

Отделът обясни, че извличането на жив вирус върху опаковки от замразени храни в Циндао е първият случай в света, когато извън лабораторията е доказано, че при специални условия на транспортиране на замразени храни COVID-19 може да оцелее за дълго време.
Отбелязва се, че при определени условия контактът без защита с повърхността на продуктите, върху които има жив вирус може да доведе до инфекция. Рисковата група включва работници в индустрията, пряко свързани със замразени стоки.

Центърът също така отбеляза, че рискът в Китай е доста нисък. Преди това китайските специалисти никога не са успели да извлекат жив вирус от положителни проби, взети от опаковки от замразени продукти.

„Наличните досега проучвания показват, че COVID-19 не е хранителен вирус, няма случаи на инфекция чрез консумация на храна. Към днешна дата не е имало случаи на инфекция при контакт със замразени морски дарове, върху които е бил е открит вирус", отбелязва центърът, подчертавайки, че основните пътища на предаване все още са във въздуха и тесен контакт.
Центровете за превенция на заболяванията препоръчват работещите в риск да увеличат личните предпазни мерки при контакт със замразени храни.