Каракачанов: Още бойни самолети ще бъдат купени, но не сега
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2020 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каракачанов: Още бойни самолети ще бъдат купени, но не сега

/КРОСС/ „Опозицията или не е чела какво гласува през 2018 г., или търси евтини дивиденти. Проектът за самолетите е за 16 самолета. Осем са в първата част от сделката и още 8 като втора част". Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов отговори на обвиненията, които се появиха след посещението му в САЩ. Пред Диана Найденова в предаването „Карай направо" Каракачанов подчерта, че за момента има само изпратено запитване от страна на Министерството на отбраната до „Lockheed Martin". То е за това на какви цени, в какви срокове и при каква схема на разсрочено плащане могат да ни бъдат предоставени вторите 8 самолета, след като получим първите 8.

„Това не е като да отидеш да си купиш хладилник, а е процес, продължаващ 1 година. Ние просто правим запитване. Нищо повече! Никой не е казал, че утре, в другиден или другия месец някой ще сключва договор. Най-вероятно ще е следващото правителство. БСП търсят под вола теле. Още самолети ще бъдат купени, но не сега", категоричен е военният министър.

Той коментира и протестите. По думите му правителството остава до редовните избори. „На редовните избори през март народът ще реши, кой бил крив, кой-прав”, каза още Каракачанов.

Той все още смята, че трябва да има диалог между институциите. „С омраза, противопоставяне и война между институциите, никоя държава не е просперирала”, каза вицепремиерът.

Каракачанов коментира и външната политика. По думите му големи европейски държави ни натискали да подкрепим Северна Македония за членството ѝ в Европейския съюз. „Опитват се по дипломатическа линия да оказват натиск. Германската дипломация е много активна в тази насока”, заяви Каракачанов.

Аргументът бил, че на по-късен етап може пак да поставим своите условия. Вицепремиерът обаче направи сравнение с действията на Гърция, която е била много по-твърда към Скопие и така е постигнала всичките си условия.

„Ние направихме културен договор, толерантно. Дадохме възможност. Но 3 години и 2 месеца в Скопие няма желание”, коментира Каракачанов.