БЧК отваря центрове за домашни грижи за възрастни във Видин, Монтана и Белоградчик
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2020 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БЧК отваря центрове за домашни грижи за възрастни във Видин, Монтана и Белоградчик

/КРОСС/Продължава да се разширява обхватът на населените места в Северозападна България, в които Българският червен кръст осигурява подкрепа на възрастните и болни хора и техните домове, каза заместник-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска. Чрез изпълнението на проект "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания" възрастните хора ще останат по-дълго време в своята собствена среда и ще получават медицински и социални грижи.

Досега отворените центрове на БЧК "Домашни грижи" са във Враца, Оряхово, Бяла Слатина и Криводол, а от другата седмица ще заработят и тези във Видин, Монтана и Белоградчик. Очаква се новите центрове да обгрижват около 300 възрастни. Така общият брой на потребителите на услугите на Центровете „ Домашни грижи" ще е общо около 700. Проектът се подкрепя и реализира със съдействието на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването, с партньорството на Асоциацията на общините в Норвегия.

"Нашите медицински сестри извършват всички необходими манипулации, назначени от лекарите, като превръзки, инжекции, грижа за декубитус, защото имаме лежащо болни пациенти, които имат нужда от по-сериозни грижи в тази посока. Освен това домашните ни помощници подпомагат личната хигиена, хигиената на дома, пазаруване, готвене - неща, които са свързани с бита на всеки един от нашите потребители, а той не може сам да си ги реализира, не може сам да си ги приложи в домашна среда. Ние на практика помагаме, за да доставяме лекарствата, за да могат хората да се чувстват не изолирани, а напротив обгрижени с много внимание", каза заместник-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска