Акция в Пловдив: Дрогирани шофьори, масови нарушения и подкуп от 520 лв. към полицаи
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2020 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акция в Пловдив: Дрогирани шофьори, масови нарушения и подкуп от 520 лв. към полицаи

/КРОСС/ 1654 моторни превозни средства и 1997 лица са проверени за последните 18 часа при полицейска акция в Област Пловдив.

Инспекторите констатираха повече от 1200 нарушения. 11 са задържаните водачи, шофирали след употреба на алкохол и наркотици. Те са били под въздействието на амфетамин и кокаин. Установени са и откази за вземане на проби.

7 са бързите производства за шофиране след употреба на алкохол. При четирима от тях дрегерът е отчел над 1.2 промила, а алкохолната проба на останалите трима е била под този показател.

Отнети са 15 свидетелства за управление на МПС, 8 от автомобилите са с прекратена регистрация, а 6 са превозните средства,спрени от движение. Съставени са 254 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби с фиш са 335.

Голям е броят на неизрядните водачи по отношение на своята сигурност- установени да шофират без поставен обезопасителен колан и защитна каска са били 150 от проверените лица. В 77 от случаите по автомобилите са установени различни технически неизправности, а 82 от проверените лица са били с неизрядни пътни докумени. 5 са водачите, управлявали превозни средства, без да имат право на това по закон. Санкционирани за неправилно спиране и паркиране са 13 водачи и 12 за това, че по време на движение са говорили по мобилните си телефони.

В хода на проверките са констатирани и 6 нарушения на пешеходци.

Водач и спътник, които разменили местата си, за да прикрият престъпление, свързано с шофиране в нетрезво състояние, са задържани в село Долни Воден. Водачка не се подчинила на разпореждане за извършване на полицейска проверка и последвала гонка из улиците на населеното място. След кратко преследване автомобилът бил спрян, а зад волана бил мъж- собственик на превозното средство. Жената, която управлявала колата малко преди това, вече била на предната седалка. Оказало се, че водачката е неправоспособна, а алкохолната проба на мъжа отчела 1.83 промила. За да прикрият престъплението си, проверяваните лица предложили подкуп на проверяващите, подхвърляйки в автомобила на униформените сумата от 520 лв.

Масираните проверки целят намаляване на пътно- транспортния травматизъм и създаването на дисциплина у водачи, пътници и пешеходци, както и недопускане на управление на превозни средства след употреба на алкохол и наркотици, коментираха от полицията.