Започва вътрешно разследване на Ветеринарния съюз по случая с малкото куче Рая
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Октомври 2020 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва вътрешно разследване на Ветеринарния съюз по случая с малкото куче Рая

/КРОСС/ "Ще проведем вътрешно разследване и ще преценим дали нашият колега има някаква вина". Това обясни в "Денят започва" д-р Димитър Яневски, председател на Софийската колегия на Българския ветеринарен съюз, във връзка със случая на кучето Рая, порода чихуахуа, което беше спасено от евтаназия в Норвегия след призив на актьора Жан-Клод Ван Дам.

Всички сме виновни - като се започне от практикуващия ветеринар и се стигне до органите, проверяващи на границата, категоричен е д-р Яневски. Паспортът на Рая не е попълнен както трябва, допълни той.

За редовни документи, първо, животното се идентифицира с микрочип, това се въвежда в европейски паспорт, който съдържа информация на английски и на български и след това данните постъпват в единна система. Кучето се ваксинира, задължително и за бяс, обезпаразитява се и едва тогава може да пътува, обясни ветеринарят.

Чихуахуа ще бъде спасено с помощта на Жан-Клод Ван Дам, внесено е през нелегален канал?

За съжаление, граничните власти не са обърнали внимание на документите, но аз подозирам, че те не са и обучени за несъответствия, смята той.

Очаква се малката Рая да се прибере у нас всеки момент. Остава обаче нерешен въпросът с това кой ще я осинови.