Любомир Дацов: Нямаме правителствена икономическа рамка каква зима ни очаква
Секция: ИКОНОМИКА
20 Октомври 2020 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Дацов: Нямаме правителствена икономическа рамка каква зима ни очаква

/КРОСС/ Какво ще се случи с икономиката ни по време на кризата и каква зима ни очаква? Темата коментираха в ефира на „Здравей, България" финансистът Любомир Дацов и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

За да се прецени дали едни мерки са адекватни и на място, трябва да имаме общата представа. Нямаме такава правителствена икономическа рамка. Може би ще бъде публикувана след няколко дни, тъй като бюджетът до края на месеца трябва да бъде внесен в парламента, обясни Дацов. Според него разходите не са насочени с точно определена цел. Това, за него, означава, че правителството си представя възстановяване на икономиката през следващата година и кризата да е отминала. Според него тези параметри са оптимистични. Тезата му подкрепи и председателят на АИКБ.

Тези пари ги няма и няма да бъдат произведени през следващата година. Тази година имаме значителен БВП - ние го прогнозираме между 3,5 до 5,5%. Тези няколко милиарда в повече разходи ще доведат до дефицит в бюджета, което ще доведе до заем, каза Велев. Според него сегашният заем ще стигне, ако не се прибегне до превъоръжаване и няма други непредвидени разходи. За него редица от тези увеличени разходи са погрешни и се правят по неправилен начин.

Рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи. Това е ясен сигнал - осигурявай се на минимална заплата, защото накрая ще получаваш една и съща пенсия. Минимална пенсия въобще не трябва да има, пенсията е такава, за колкото си се осигурил. Когато пенсията е толкова малка, че не може да се живее нормално с нея, тогава влиза в сила социалното подпомагане, обясни Велев.