Над 500 участника в деветия Байк и рън за Чепън се състезаваха за възстановяване на Драгоманското блато
Секция: СПОРТ
20 Октомври 2020 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 500 участника в деветия Байк и рън за Чепън се състезаваха за възстановяване на  Драгоманското блато

Над 3000 лв бяха събрани от такси за участие на състезателите

/КРОСС/ Над 500 колоездачи и бегачи се включиха в деветото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене "Байк и рън за Чепън" този уикенд. Събитието, организирано от магазини "Стената" и Община Драгоман, за пръв път тази година се случи през есента под надслов "Адреналин с кауза". Състезателите премериха сили в 18 дисциплини, включително новата дистанция от 30 км. Освен от България, на старта застанаха и участници от Аржентина, Русия, Франция, Португалия, Македония, Холандия и Дания.
Участие взеха и над 100 дечица, включили се в придружаващото "Мини байк и рън за Чепън" като най-младият участник бе само на 1 година. Влагата в есенния ден и калта по трасето не успя да уплаши надъханите за емоции и постижения участници в надпреварата, чието класиране по категории може да бъде разгледано тук: https://chepan.stenata.com/results/.

Над 3000 лв бяха събрани за възстановяване инфраструктурата на силно опожареното през януари тази година Драгоманско блато в кампанията за регистрация за надпреварата, провеждаща се традиционно в района на защитената местност край Драгоман, попадаща в регистъра на Натура 2000 и едно от 11-те световно значими орнитологични местности в България.
"Байк и рън за Чепън" тази година изигра важна роля в цялостната фондонабирателна кампания на Сдружение за дива природа "Балкани", която освен от състезателни такси регистрира дарения от любители на българската природа и природозащитни организации за изграждане на нова, дървена инфраструктура. Целта е да се осигури достъп до сърцето на блатото с дървени мостчета и да се реконструира наблюдателната кула за птици. От СДП "Балкани" уверяват, че възстановителните дейности вече започват и първи резултати ще бъдат представени съвсем скоро.
" Едва успяхме да вместим събитието в годишния календар на състезанията, предвид динамичните промени покрай епидемиологичната обстановка тази година. Хубавото е, че освен даренията от такси, съвместно с СДП "Балкани" успяхме да привлечем и над 40 доброволци, които дойдоха на 4 октомври да почистим заедно унищожените участъци от блатото, да демонтираме и изнесем опожарената и негодна дървена конструкция. Хората бяха щастливи, че правят нещо полезно и смислено за българската природа." Товa сподели идеологът на състезанието и дългогодишен председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.
Организаторите изказват благодарности към всички партньори, които зарадваха първенците в различните категории с атрактивни и функционални награди - уред за мобилно почистване и аксесоари за бягане и колоездене от Kärcher, ваучери за слънчеви очила Julbo, спортни колани и несесери Deuter, бутилки от SIGG, козметика за спорт Biofresh, хранителни добавки за спорт от Doppelherz, восъчни кърпи LibyanaLave, крафт бира Beer Bastards и др.
Всички включили се в тазгодишния "Байк и рън за Чепън" демонстрираха високо равнище на екологично самосъзнание - за поредна година с готовност откликнаха на призива на организаторите вместо пластмасови шишета да ползват собствените си съдове за многократна употреба за вода. Минимизирането на пластмасовия отпечатък е и една от основните цели на организаторите за поредна година: новото е, че в издание 2020 традиционните "свински опашки" за прикрепване на номерата на участниците бяха подменени с канап, а пластмасовата маркировка - заменена с табели. На помощ при маркирането бе високопроходим автомобил Mahindra.
Вкусни и здравословни енергийни барчета за участниците предоставиха от Go4 заедно с био продуктите на Harmonica, енергийни напитки за жадните за презареждане на подкрепителните пунктове и след финала бяха налични благодарение на High5, a бира "Витошко лале" очакваше всички успешно финиширали състезатели.
В рамките на събитието желаещите имаха възможност да тестват електрически колела от VeloMasters.BG, а иновативната мобилна водоструйка за почистване на колела от Kärcher се превърна в едно от най-търсените неща в края на състезанието, заради силно мокрия терен от излелите се сериозни количества дъжд предната вечер. Магазини "Стената" и Община "Драгоман" благодарят за поредна година и на БДЖ за предоставените специални вагони за пътуващите с велосипедите си състезатели.
Въпреки усложнената епидемиологична обстановка, която наложи отлагането на "Байк и рън за Чепън", състезанието ще бъде запомнено без инциденти, висок спортен дух и много настроение. Над 1000 състезатели и зрители преживяха един запомнящ се спортно-екологичен ден, от който си тръгнаха със страхотни награди и усмивки. Макар и есенно, времето бе със състезателите и организаторите, които проявиха гъвкавост и организираха "Байк и рън за Чепън" преди всичко с мисъл за здравето на присъстващите, спазвайки всички противоепидемиологични мерки - по-ранен старт, противоположни трасета, отстояние между участниците.
С оптимизъм за една по-добра 2021 г, организаторите вече започват подготовка за 10-тото юбилейно издание на "Байк и рън за Чепън", което е през следващата година.