Васил Велев: Спад на БВП между 3,5 и 5,5% без шанс за компенсация догодина
Секция: ИКОНОМИКА
20 Октомври 2020 11:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев: Спад на БВП между 3,5 и 5,5% без шанс за компенсация догодина

/КРОСС/ „Прогнозираме спад между 3,5 и 5,5% на брутния вътрешен продукт в зависимост от сценариите - как ще се разрази втората Covid-вълна. Очакванията са на база на резултатите от първото и второто тримесечие и на база на отчетените вече от статистиката резултати за юли и август, както и на база на това, което виждаме като поръчки в компаниите до края на годината и техните бизнес планове". Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Това е един много голям спад, независимо че е много по-благоприятна прогноза от първоначалната. Нашите очаквания са, че през 2021 година няма да можем да компенсираме този спад".

В предаването „Преди всички" той подчерта, че не е необходим голям песимизъм, „но и не бива и да се отпускаме, защото възстановяването тече бавно".

Според Велев имаме две пропуснати години назад в икономиката и плановете от 2020-а можем да ги реализираме през 2022 година.

„Бизнесът се справя с една криза, по-тежка от тази през 2009, но българският бизнес е силен, той оцелява. През 2021 трябва да има мерки за подкрепа на заетостта и доходите, поне за още няколко месеца, и не по-малко важно - подкрепа на инвестициите в икономиката".

Според Велев увеличаването на размера на минималната пенсия, което се предлага от управляващите, е грешна и неадекватна политика.

„Минимална пенсия въобще не трябва да има - пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако някой е с много малка пенсия - тогава влиза в сила социалното подпомагане. Грешна политика е и увеличаване на минималната работна заплата при ръст на безработицата и спад на БВП", посочи още Васил Велев.

Според Велев, ако новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, това също не е добра политика, защото „ще отидем към гръцки сценарий".