Случаят с българското кученце Рая влезе в „Гардиън“
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Октомври 2020 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Случаят с българското кученце Рая влезе в „Гардиън“

/КРОСС/ Спасителната акция на Жан Клод Ван Дам за българското чихуахуа Рая стигна до световните медии. „Гардиън" разказа историята, в която актьорът се оказа спасител на 3-месечното куче, емигрирало с нелегални документи като подарък за норвежко семейство в скандинавската държава.

Британското издание припомня накратко историята, която в последните дни обиколи българските издания.

По норвежките закони животните с нередовни документи трябва да бъдат върнати в родината си, но страната ни отказва да приеме обратно Рая, съгласно европейските закони за транспортиране на живи животни. Заради това пред норвежките власти остава единствено вариантът евтаназия - умъртвяването бе насрочено за днес, 20 октомври.

Не става ясно как Ван Дам е научил за Рая, но в емоционално видео той се обърна към отговорните институции в България с молба да спасят кученцето - жест, който би приел за своя рожден ден. Видеото постави начало на кампания в социалните мрежи, в която белгийската екшън звезда сподели свои селфита, прегръщайки своето чихуахуа. Към призива му, подкрепен с петиция, се присъединиха стотици потребители.

В резултат от Българската агенция по безопасност на храните заявиха, че кучето ще бъде върнато в страната ни, ще бъде подложено на медицински тестове и в крайна сметка ще бъде предложено за осиновяване.

Случаят е отразен в редица други чужди медии, сред които „Шпигел", „Дейли Мейл", „Евронюз" и др.

„Гардиън" отбелязва, че приключенията на Рая напомнят на случая с кравата Пенка, която също бе изправена пред смъртна присъда. Животното бе засечено безпризорно да се разхожда в района на българската граница със Сърбия през май 2018 г., но бе спасено след международна кампания, оглавена от Пол Маккартни.