Табели приканват да пазим алеята по река Марица чиста
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Октомври 2020 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Табели приканват да пазим алеята по река Марица чиста

Еко поговорки за превенция от замърсяването, по-чисти паркове и градини, отговорни стопани на домашни любимци и площадки без фасове

  /КРОСС/ Посланията  "Почиствай след кучето си", "Изхвърляй отпадъците и фасовете на определените за това места" и "Пази чисто и събирай разделно", разказано чрез еко-поговорки и цветни фигури и рисунки са изобразените на новите табели, които поставиха по алеята на река Марица. Това е поредната акция сред гражданите, на сдружение БГ Бъди активен, с която целят да бъде привлечено вниманието на хората към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота. 

Табелите имат послания, които чрез силата на хумора, да провокират гражданите да се замислят по темата за общата ни отговорност към градските пространства. Дизайните на въздействащите и забавни знаци са избрани от жури, след като сдружението проведе конкурс сред дизайнери, студенти и хора на изкуството на теми:  „Чиста градинка/парк", „Кучето е отговорност" и „Фасове". Aвтори на поставения дизайн са Александра Лиловска и Карина Дикова. Поставянето на забранителните табели на северния бряг на река Марица се осъществява в партньорство с район Северен - Община Пловдив.

Табелите бяха поставени в близост до временната инсталация "Споделена градска мебел край река Марица", разположена от северната страна (между мостовете на бул. „Победа" и бул. „Васил Априлов"). "Всеки иска да живее в чист, подреден и добре организиран град. Често правим сравнения с други европейски градове. Целият екип на БГ Бъди активен вярва, че това е възможно и тук. И зависи само и единствено от нас самите", казва Румяна Киризиева от екипа на сдружението- "Убедена съм, че с ясните послания, преплетени с хумор ще въздействаме положително на хората и те ще се вслушват и съобразяват с тях."

Инициативата е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен" „_МЯСТО България", с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда. В проучване, което сдружението осъществи през 2019-та сред гражданите на Пловдив, жителите заявяват, че опазването на околната среда е много важно за тях - цели 68% твърдят така, но за сметка на това тези, които на практика редовно събират отпадъците разделно в домакинството си са само 27%. Подобна е ситуацията и по отношение на търпимостта към замърсяването - около 60% са били свидетели на безразборно изхвърляне на отпадъци и опаковки, но едва малко над 4% посочват, че редовно правят забележка на нарушителите.  

Като част от програмата _Място България в Пловдив продължават да се случват още много кампании и инициативи целящи да ангажират хората със заобикалящата ги среда - облагородяване на градски зони, почиствания, провеждане на образователни вечери с цел насърчаването на разделното събиране на отпадъци и убеждаването им че рециклирането има смисъл, както и различни събития, посветени на устойчивия начин на живот. Това е втората акция по поставяне на подобни пожелателни знаци, след като първите бяха монтирани по територията на парк Лаута през изминалия месец.