От полунощ се затваря цялата испанска област Навара заради пандемията
Секция: СВЯТ
20 Октомври 2020 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От полунощ се затваря цялата испанска област Навара заради пандемията

/КРОСС/ От полунощ в сряда срещу четвъртък цялата област Навара се затваря по подобие на Мадрид. Това обяви на спешна пресконференция премиерът на регионалното правителство Мария Чивите. По този начин вече над 6 милиона и 300 хиляди испанци ще бъдат принудени да живеят при строги ограничения.

Увеличава се периметърът на засегнатите провинции. Напълно затворени са 55 общини, а над 1 000 населени места прилагат различни мерки за ограничаване на пандемията.

От 22 октомври в продължение на 2 седмици в Навара няма да може да се влиза и излиза освен за работа, училище или грижа за възрастен родител.

Ресторантите и кафенетата спират работа с клиенти и могат да доставят храна само по домовете. Магазините, спортните клубове и театрите затварят в 21.00 часа, събиранията се свеждат само в рамките на семейството, а общественият транспорт ще работи на 50% от капацитета си.

До тук се стигна, след като в продължение на 2 седмици случаите на заразени с Covid-19 в Навара нарастваха лавинообразно и достигнаха 945 на 100 000 жители - безпрецедентна цифра и най-високата в страната, последвана от Мелийа (713), Ла Риоха (530) и Арагон (509 ).

В Мадрид те вече са спаднали под 500, но въпреки това централното правителство обмисля въвеждането на вечерен час, срещу който регионалното правителство се съпротивлява.

Междувременно в Каталуния от днес денонощните магазини няма да работят от 22.00 часа вечерта до 07.00 часа сутринта. Това е следващата стъпка, след като бяха затворени баровете и ресторантите в опит да се ограничи пандемията. Само за последното денонощие в областта са регистрирани рекордните за втората вълна от 55 смъртни случая.

В цялата страна те наближават 34 хиляди при близо 975 хиляди заразени, което я прави втората в Европа по смъртност на глава от населението от Covid-19 след Белгия и шестата в света.