Ще позволи ли промяна в закона да се ловува с отрови и взривове?
Секция: Анализи
20 Октомври 2020 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще позволи ли промяна в закона да се ловува с отрови и взривове?

/КРОСС/ Водещ: Ще продължим с дискусия в студиото защо предложенията за промени в закона предизвикаха толкова силна реакция. При нас е инж. Юлиян Русев, началник на отдел „Ловно стопанство" към Изпълнителна агенция по горите. Здравейте.
Инж. Юлиян Русев: Здравейте.

Водещ: И инж. Васил Василев, председател на УС на Съюза на ловците и риболовците в България.
Инж. Васил Василев: Здравейте.

Водещ: Здравейте и на вас. Защо сте против тези предложения? Видяхме във втората част на репортажа основно това, дали се позволява лова на диви прасета например чрез отравяне, чрез залагане на специални капани, включително и чрез уредите за нощно виждане?
Инж. Васил Василев: Това което на първо място среща съпротивата на нашата общност, трябва да бъде разглеждано не само този конкретен елемент, точно тази промяна в Алинея 7, ако не се лъжа, даваща възможност за употреба на забранени средства, а това, че се предвижда включително и специализираните органи на реда, тоест армия и полиция да могат да се включват в мерките за борба със заболявания по животните. Гледайки в комплекс двата текста, които министерството предлага, това нещо първо компрометира системата за придобиване на ловно право в страната. Още от 80-те години, за да стане ловец един човек е длъжен да завърши специализиран курс, успешно да положи изпит, за да притежава необходимите минимални знания и едва след това да има правото да нарами пушка.

Водещ: Да видим сега тогава какъв е коментара и какво е мнението на държавата, защо трябва полицаите и военните също да се включват в отстрела например на дива свиня и това дали е риск, дали по този начин се нарушават правата и на ловците, които са минали през такива курсове?
Инж. Юлиян Русев: Ами няма да се нарушават правата на ловците, защото тези длъжностни лица, които евентуално биха прилагали този начин на ловуване, също ще бъдат ловци. Защото в разпоредбите, които са направени в закона, е изписано изрично, че ще бъде издавано разрешително за лов. А ловуването индивидуалното е свързано първо с придобиване на подборно ловуване и също така трябва да си и ловец. Така че тези длъжностни лица...


Водещ: Военните и полицаите ще бъдат и ловци по длъжностна характеристика, така ли?
Инж. Юлиян Русев: Те трябва да са ловци, за да могат да прилагат тези начини на ловуване.

Водещ: Съвместимо ли е обаче това с ловуването като цяло?
Инж. Васил Василев: Едно от основните изисквания, за да може да се направи успешен ловен излет е хората да познават добре както навиците на дивеча, така и теренните особености на конкретното място. Аз изключвам възможността хора, които идват отнякъде и които не познават конкретните теренни особености, да могат да извършват успешен отстрел. Още повече, че има и опит в тази посока в последните години, преди пет-шест години се наложи включване на такива специализирани полицейски части в овладяването на, ако не се лъжа на заболяването от шап в Странджа. Това, което имаме като информация е, че е нулева успеваемост. Тоест това няма да проработи.

Водещ: На база на резултатите, ето казват експертите, че това няма да проработи изобщо като мярка - полицаите и военните да се включват в отстрела на дивата свиня, специално заради африканската чума.
Инж. Юлиян Русев: Ами практиката показва друго. Имаме единствената страна в Европа, която се пребори с африканската чума, това е Чехия - и там постигнаха успех колегите точно благодарение на този начин на ловуване, като забраниха на ловците и на ловните стопанства, които бяха в района на заразата, да отстрелват животните и вкараха единствено и само длъжностни лица. И те успяха за месец и нещо да отстрелят всичките тези диви свине, които бяха там.

Водещ: Добър пример ли е това - примера, в който ловците са отстранени, а полицията и длъжностните лица влизат, включително и военни, и разрешават проблема с чумата по свинете?
Инж. Васил Василев: Аз смятам, че примера, той е безспорен - ние не може да го коментираме като такъв, но той е неприложим в масовия случай, защото конкретния случай, който се цитира, е в затворен басейн, който много бързо чешката държава успя да реагира и да вземе мерки. В ситуацията, в която се намира нашата страна в момента с разпространението на африканската чума, това със сигурност няма да проработи.

Водещ: Добре, още един от спорните елементи. Позволява ли закона и промените в него, които сега се обсъждат, използването на отрови и експлозиви при лова на животни, които са заразени, специално говорим за африканската чума по свинете как това ще повлияе на останалия дивеч?
Инж. Васил Василев: Това, което в момента е подадено като текст за обществено обсъждане, включва всички забранени методи и средства, които предвижда член 65-ти на Закона за лова и действително това включва и тези забранени от закона средства. Това, което е по-притеснително за нас всъщност и тук искам да обърна внимание, че България е страна по редица международни конвенции и спогодби. Съгласно Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания, която е ратифицирана за нашата страна от 1991 година, тези методи и средства са забранени за употреба, включително и термовизионните камери, които попадат в обхвата на електронни уреди с преобразувател на образа, включително и за нощна стрелба. И съгласно член 5 от Конституцията на Република България, всички международни спогодби, които са ратифицирани в нашата страна, са водещи пред други норми в нашето национално законодателство. Тоест ние в момента, ако бъде прието това нещо, има риск да нарушим и Конституцията.

Водещ: Нарушаване на Конституцията и заради нормите, които ще бъдат нарушени, специално за нощното виждане, но наистина ли отрови и експлозиви ще могат да се използват след промените, което се предвиждат, ако те бъдат приети в начина, по който сте ги записали?
Инж. Юлиян Русев: Аз искам първо да кажа, че към момента ситуацията в страната не предполага използването изобщо на такива методи и средства. Но това е една възможност все пак, съобразявайки се с това, че все още няма намерена ваксина за африканската чума, съобразявайки се с факта, че има цикличност в тези страни, където...

Водещ: Е да, но промените в закона го предвиждат, дават врата в закона, която ще може хората, които по точка 6, пише тук - използването на методи и средства за ловуване, включително и забранените по член 65-ти, а там са всички тези, които вие изброихте. Защо трябва да се разрешава нещо, което е забранено и може да повлияе на останалия дивеч, включително на защитените видове?
Инж. Юлиян Русев: Няма да се разрешава нещо, което е забранено и господин Василев го знае, защото той е бил член на работната група, която е излязла с тези предложения. Коментирано е единствено и само използването на термовизиите като средства, които са показали в практиката, че са успешни за воденето на такъв лов.

Водещ: Добре, ще се използват или няма да се използват отрови и експлозиви?
Инж. Васил Василев: Аз само като финал мога да кажа, че независимо от това дали ще се използват или не, самата промяна в закона за мен е безсмислена от гледна точка на това, че ако държавата има необходимост от инструмент, в който да включва такива забранени средства и методи, тя би могла да се позове на обявяване на извънредно положение от страна на Министерски съвет, който вече да включи и армия, и полиция, и такива средства, които да бъдат строго определени, не общо.

Водещ: Готови ли сте част от текстовете, които са спорни в момента, да отпаднат или поне да бъдат трансформирани?
Инж. Юлиян Русев: Вчера приключи общественото обсъждане. Тепърва ще се прецизират текстовете. На 27 октомври има и заседание на Ловния съвет, където също ще бъдат разглеждани тези текстове.
Водещ: Добре, темата ще продължим отново в края на месеца. Благодаря ви за това участие.

Източник: БТВ, „Тази сутрин“