Евробарометър: Стабилизация на перспективите за пазара на труда в България
Секция: ИКОНОМИКА
20 Октомври 2020 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евробарометър: Стабилизация на перспективите за пазара на труда в България

/КРОСС/ Днес за първи път се публикуват данните от Европейския барометър за пазара на труда, според които перспективите за пазара на труда се стабилизират в много европейски страни, в т.ч. в България, съобщават от Агенцията по заетостта.

Барометърът прогнозира развитието на заетостта и на сезонно обусловената безработица за следващите три месеца. Той се основава на проучване, провеждано веднъж месечно съвместно от Института за изследване на заетостта (IAB) и европейските обществени служби за заетост (ОСЗ) сред местните или регионалните им офиси.

Барометърът за пазара на труда в България е резултат от анкета, проведена съвместно с Агенцията по заетостта сред 107-те бюра по труда в страната, като през септември той е 98,91 пункта. Това показва, че след като индикаторът за пазара на труда се понижи със 7,9 пункта до 93,7 през април, значителна част от спада вече е компенсиран.

За сравнение, през септември барометърът за европейския пазар на труда е 98,7 пункта, като през април индикаторът е претърпял понижение с 6,9 до 93,6 пункта.

"Ситуацията на пазара на труда в Европа се стабилизира, но кризата все още не е приключила. Обществените служби по заетостта имат специален опит в оценката на местния пазар на труда. Този опит е включен в Европейския барометър на пазара на труда, за да се получи представа за развитието на пазара на труда в Европа", обясни ръководителят на изследователския отдел на IAB проф. Енцо Вебер.

Всички стойности на показателите са достъпни и поотделно за 15-те ОСЗ, които в момента участват в Европейския барометър на пазара на труда: Австрия, България, Белгия - немскоезична общност, Белгия-Валония, Белгия-Фландрия, Германия, Дания, Исландия, Кипър, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Португалия и Чехия.

"Европейският барометър на пазара на труда е отличен пример за сътрудничество между обществените служби по заетостта в Европа. Проектът ще продължи да се развива, други държави вече са потвърдили своето участие", каза Йоханес Копф, председател на мрежата на ОСЗ.

Данните от Европейския барометър за пазара на труда, в т.ч. и от българския, както и повече информация за проекта, са публикувани ТУК..