Министър Ангелов: От четвъртък носенето на маски и на открито отново става задължително
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Октомври 2020 21:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Ангелов: От четвъртък носенето на маски и на открито отново става задължително

Дискотеки и заведения няма да бъдат затваряни, посочи още здравният министър

/КРОСС/ От четвъртък (22-ри октомври) носенето на маски и на открито става задължително, обяви на извънреден брифинг в Ловеч здравният министър Костадин Ангелов.

Според него се очаква намаляване на заболеваемостта от Covid-19, ако мерките се спазват стриктно.

"В други държава тази мярка вече е факт", посочи проф. Ангелов и добави: "Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички".

Здравният министър добави, че целта на тази мярка е броят на заразените българи да бъде намален, за да може по-малко от тях да бъдат приемани в болници и по-малко да умират.

Новата антивирусна мярка ще остане в сила до края на месец ноември, ако ситуация остане такава, посочи Костадин Ангелов.

"Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно челките! Нашата основна цел е да намалим броя на заразените български граждани, за да може по-малко от тях да постъпват лечебни заведения, респективно и по-малко от тях да умират в лечебни заведения. Пазим и българските медици с тази мярка, защото в лечебните заведения виждате какво се случва - в последната седмица имаме изключително нарастване на броя на медиците, които губят битката с Сovid. Ние трябва да ги запазим живи, за да има кой да ни лекува занапред".

Той посочи, че дискотеките и заведенията няма да бъдат затваряни.

Проф. Ангелов също така каза, че министър Каракачанов се е самоизолирал в неделя, когато е разбрал, че е бил контактен с положителен на коронавирус.

Днес стана ясно, че командирът на ВВС ген. Димитър Петров е положителен на коронавирус, посочи здравният министър и добави, че това налага президентът Радев също да бъде поставен под карантина, защото е бил контактен.

"Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтимов за това, че е бил контактен с ген. Петров. Мерките са еднакви за всички - в момента в който кацне, той попада в обхвата на заповедта като контактно лице".

По-рано днес експертните съвети към МЗ подкрепиха носенето на маски и на открито, но без има категорично решение дали и кога новите мерки ще влязат в сила.