Преговорите за Брекзит остават замразени
Секция: СВЯТ
21 Октомври 2020 09:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преговорите за Брекзит остават замразени

/КРОСС/ Преговорите за Брекзит между ЕС и Обединеното кралство продължават да са замразени, въпреки че двамата главни преговарящи Мишел Барние и Дейвид Фрост проведоха втори телефонен разговор. Лондон продължава да иска иска по-големи отстъпки от Брюксел.

Надежда за подновяване на изпадналите в задънена улица търговски преговори се появи в понеделник, след като главният европейски преговарящ Мишел Барние прие те да станат „по-интензивни" и да се обсъждат всички спорни въпроси. По-късно обаче от канцеларията на премиера Борис Джонсън заявиха, че това не е достатъчно и че ЕС трябва „фундаментално да промени подхода си". Мишел Барние и Дейвид Фрост разговаряха отново във вторник в опит да намерят изход от така създалата се ситуация, но без успех.

Барние заяви по-късно, че посланието му към британския му колега е било, че „трябва да се постигне максималното в минималното оставащо време" и че вратата на Европейския съюз остава отворена. Изявлението от Даунинг стрийт е точно копие на това след първия разговор между двамата: „Проведена бе конструктивна дискусия, двамата преговарящи продължават да поддържат контакт".

Имаше нови съобщения, че Барние ще посети Лондон по-късно през седмицата, но сега екипът му не можа да ги потвърди след последния му разговор с Фрост. Преговорите се провалиха заради разногласия за риболовните права, честната конкуренция и държавните субсидии. Ако сделка не бъде постигната и приложена до 31 декември, Обединеното кралство ще трябва да напусне общия пазар и митническия съюз на Европейския съюз и да търгува по правилата на Световната търговска организация.