Проучване: Почистващите води за уста неутрализират коронавируса за 30 секунди
Секция: Наука
21 Октомври 2020 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проучване: Почистващите води за уста неутрализират коронавируса за 30 секунди

Много от тях деактивират повече от 99,9% от вируса

/КРОСС/ Някои води за уста и перорални антисептици могат да деактивират човешки коронавируси и, според ново проучване, помагат за намаляване на разпространението на SARS-CoV-2, причиняващо COVID-19, съобщава ДЕ24, цитирана от БГНЕС.

Резултатите, публикувани в „Journal of Medical Virology", показват, че някои от тези продукти могат да бъдат полезни за намаляване на вирусното натоварване или количеството на вируса в устата след попадане там.

Изследователи от Колежа по медицина в Пенсилвания, Съединените щати, тествали няколко орални и назофарингеални разтвори в лаборатория за способността им да деактивират човешки коронавируси, които по структура са подобни на SARS-CoV-2. Прегледаните продукти включват 1-процентен разтвор на бебешки шампоан, пероксид за премахване на болки в устата и води за уста. Екипът установил, че някои от разтворите за изплакване на носа и устата имат силна способност да неутрализират коронавируса, което предполага, че тези продукти могат да имат способността да намаляват количеството на вируса, разпространявано от положителни на COVID-19 хора.

„Докато чакаме да се разработи ваксина, са необходими методи за редуциране на предаването. Изпробваните от нас продукти са лесно достъпни и често са част от ежедневието", каза Крейг Майерс, професор в пенсилванския колеж

Носната и устната кухина са важни точки за влизане и предаване на човешки коронавируси.

1-процентовият разтвор за бебешки шампоан, често използван от лекарите за изплакване на синусите, деактивира повече от 99,9% от коронавируса след двуминутно време на контакт. Някои от продуктите за гаргара също са били ефективни при деактивирането на инфекциозния вирус, казаха изследователите. Много от тях деактивират повече от 99,9% от вируса само след 30 секунди съприкосновение.