Мерките се променят: Какви нови правила срещу COVID-19 влизат в сила у нас
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2020 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мерките се променят: Какви нови правила срещу COVID-19 влизат в сила у нас

/КРОСС/ Повишеният брой на случаите на новозаразените с коронавирус у нас налага затягане на контрола и правилата за спазване на противоепидемичните мерки.

От 22 октомври - четвъртък, се връща задължителното носене на маска или други предпазни средства за лице и на открити пространства. Мярката се въвежда с медицинска цел с два основни аргумента:

  • да се намали броят на заразените
  • а се опази здравето на медиците, тъй като има увеличение на починалите лекари вследствие на COVID-19

Маските на открито ще трябва да носим до края на ноември, освен ако епидемичната обстановка не се промени и случаите не намалеят, съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

От 22 октомври се въвежда промяна и в срока на карантиниране на контактни лица на заразени с коронавирус. От 14 досега дни, той вече ще бъде 10 дни при липса на клинични симптоми.

За промяната съобщи премиерът Бойко Борисов по време на участието си в срещата на върха на евролидерите в Брюксел.Основният мотив на премиера е да не се нанасят повече щети върху психичното здраве на хората.

"Децата трябва да ходят на училище. Да намалят карантината на 10 дни, спазване на дистанция, в момента тестват колкото искат, с колкото искат тестове. Просто на ден държавата харчи над 120 000 лева за тестове", каза Бойко Борисов.

Съкращаването на срока на карантина е одобрено и от здравните власти със следните аргументи:

  • Има достатъчно доказателства, човек може да дава положителна проба месеци наред, но той няма да е заразен
  • Не е едно и също доказано положителен случай и заразен
  • Страни от ЕС също минаха на 10-дневна, а някои на 7-дневна карантина с оглед на това, че симптомите на заболяването се появяват основно в рамките на 3-4 дни след контанкт със заразено лице

Препоръчително е PCR тестовете да се правят на четвъртия ден след рисков контакт с болен или носител, обясниха представители на клиничните лаборатории след специална среща в Лекарския съюз.

Необходимо е време, за да може вирусът да се изяви, за да бъде уловен от теста и избързването да се прави още на следващия ден, е излишно усилие. Освен това, се наблюдават много случаи, в които дори контактни в семейството за по-продължителен период, са отрицателни. Затова е добре да се прецизира и времето, и рисковете преди тест.

Тестове има в предостатъчно, доставките са редовни. Проблемът е в ограничения брой кадри, които могат да ги правят. Работата е специфична и лаборантите работят на предела на силите си, обясниха медиците.

Шест области от България вече са в критичната червена зона за разпространение на заразата с над 120 заразени на 100 000 души население. Това са:

  • Търговище
  • Благоевград
  • София-град
  • Габрово
  • Шумен
  • Сливен

В други 14 области броят на заразените вече е между 60 и 119 на 100 000. В зелената зона е само една област - Видин.

Продължаваме да бъдем на пето място в Европа по смъртност на 100 000 души. Починалите са повече от 1000 души за месеците, в които се борим с вируса. Минахме прага от 30 000 заразени от месец март досега.