Кашкавалът е полезен за сърцето, сиренето гони диабета
Секция: Здраве
21 Октомври 2020 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кашкавалът е полезен за сърцето, сиренето гони диабета

/КРОСС/ Въпреки че всеки от нас е чувал в детството си фразата „Изпий си млякото - полезно е", през последните години мнозина се поддадоха на съмнението дали бабите им са били прави, заради десетките знайни и незнайни теоретици, които незаслужено лепнаха етикета „вредни" на млякото и продуктите, произвеждани от него.

Сега обаче е време да ги реабилитираме и да ги върнем в графата „Полезни". И то най-вече, защото натуралните млечни продукти - сирене, кашкавал, извара и т.н., са изключително важни за здравето ни, тъй като съдържат множество витамини, белтъчини, въглехидрати, аминокиселини, минерални соли и микроелементи. Да не забравяме и млечно-киселите бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, които държат под контрол лошите бактерии в организма, произвеждат продукти, необходими за обмяната на веществата и подобряват храносмилането. Затова не трябва да се лишаваме от млечните продукти, освен ако нямаме доказана непоносимост или алергия, и те трябва да присъстват на ежедневната ни трапеза.

Макар че традиционно се говори много по-често за ползите от консумацията на сирене, ние ще обърнем внимание първо на вкусното изкушение - кашкавала. Той може да се направи от биволско, козе, овче или краве мляко, което цистерните на „Димитър Маджаров" всеки ден събират от Стамболийски чак до Елхово.

Когато пристигне в мандрата, млякото се тества и охлажда, и влиза в цикъла на производство. Кашкавалът трябва да зрее достатъчно дълго - повече от 60 дни, за да придобие вкуса, който познаваме и обичаме. В него, както и в сиренето, не се влагат сухо мляко или растителни мазнини - само свежо мляко! За производството на 1 килограм кашкавал са необходими между 8 и 10 литра мляко. Почитателите на кашкавала със сигурност ще се зарадват да научат, че любимият им продукт е полезен за здравето на сърцето. Доказано е, че ежедневната консумация на 40 грама кашкавал снижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 14%, а от инсулт с 10 процента.