Кризата двукратно стимулира предприемаческия дух
Секция: ИКОНОМИКА
21 Октомври 2020 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кризата двукратно стимулира предприемаческия дух

/КРОСС/ В рамките на по-малко от един месец над 300 човека кандидатстваха за пре-акселератора Beyond, чиято цел е създаването на иновативни стартиращи компании - стартъпи. Това е двукратно увеличение спрямо кандидатите от миналата година, отчитат от организаторите от The Edge: R&BD. Причините за този ръст могат да бъдат отдадени на един основен фактор, и това е кризата. Макар думата „криза" да носи предимно негативен смисъл за голяма част от обществото, за някои хора тя е възможност и стимул за развитие и прилагане на практика на предприемачески дух и креативно мислене. Историята ни учи, че едни от най-големите изобретения са създадени именно в смутни времена - такива на кризи или войни. В настоящия момент имаме ескалиране на кризи в сферите на здравеопазването, политиката и икономиката, което изглежда провокира все повече млади хора да вземат нещата в свои ръце и да търсят изход и решение на проблемите, с които се сблъсква днешният свят.

Друг основен двигател на предприемаческия дух сред младите се явява и желанието им да постигат успехи, да имат свобода и да носят отговорност за решенията си, неща, които предприемаческият начин на живот може да им донесе.

За изграждането на повече успешни и проекти, процесът по подбор в програмата през настоящата година е още по-взискателен. Кандидат-предприемачите попълват въпросник за определяне на предприемаческия им потенциал, както и преминават през интервю с член от екипа на Beyond, с цел обсъждане на техните бизнес идеи и цели. Участниците, преминали успешно процеса по одобрение, очакват старта на програмата на 7 ноември.
Story image

 

Интересът към програмата през този сезон е засилен и от страна на университетите в страната. Над 520 студента ще се включат в представянето на Beyond в редица университети, сред които: Нов Български Университет, Технически Университет-София, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски", Химикотехнологичен и металургичен университет-София, Медицински университет-София, Пловдив и Варна, Факултета по математика и информатика към Софийски университет „Свети Климент Охридски" София и Икономически университет-Варна. Студентите могат да потърсят информация за срещите на сайта на техния университет или в кариерните центрове.

Малвина Илиева, Мениджър на пре-акселератора Beyond споделя: „Настоящият сезон изглежда обещаващ, не само заради големия интерес от страна на кандидатите, но най-вече заради качеството им. Като добавим към тях бизнес и технологичните ментори, както и инвеститорите, които са готови да подкрепят най-перспективните идеи, то бъдещето пред стартъп екосистемата и младите иноватори изглежда светло."

Апликационният прозорец за кандидатстване е отворен до края на месец октомври. Търсят се иновации в различни сфери, като акцентът е върху такива в сферите на здравеопазването и медицината, умните градове и общества, кръговата икономика, устойчиво развитие и суровини.