Машини ще изпълняват 50% от работата до 2025 г.
Секция: Технологии
21 Октомври 2020 19:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Машини ще изпълняват 50% от работата до 2025 г.

/КРОСС/ Половината от всички работни задачи ще бъдат изпълнявани от машини до 2025 г. - това е тенденция, която може да влоши неравенството, прогнозира доклад на Световния икономически форум /СИФ/.

Мозъчният тръст заяви, че „революцията на роботите" ще създаде 97 милиона работни места в цял свят, но ще унищожи почти толкова, поставяйки някои общности в риск.

Рутинните или ръчните задачи в администрацията и обработката на данни са най-застрашени от автоматизация, заявиха от СИФ.

Ще се появят нови работни места в области като социални грижи, обработката на данни и зелената икономика.

Изследванията на форума са обхванали 300 от най-големите световни компании, които в момента са наели над осем милиона души по света.

Роботи „ще заемат 20 милиона работни места в заводите"

Повече от 50% от анкетираните работодатели заявиха, че очакват да ускорят автоматизацията на някои позиции в своите компании, докато 43% смятат, че е вероятно да съкратят работни места поради въвеждането на нови технологии.

От СИФ заявиха, че пандемията от коронавируса е ускорила търсенето и въвеждането на нови технологии, тъй като фирмите се стремят да намалят разходите и да установят нови начини на работа. Експертите на форума предупредиха, че сега работниците са изправени пред двойна заплаха от "ускоряване на автоматизацията и последиците от рецесията на икономиката, причинени от COVID-19".

Работните позиции, които разчитат на човешки умения като съветване, вземане на решения, разсъждения, общуване и взаимодействие, ще отбележат в бъдеще ръст на търсенето. Ще има нужда от работни места в зелената икономика и области като инженерството и облачните изчисления.

Но същевременно милиони работни места ще бъдат закрити заради технологиите, засягайки най-ниско платените и най-нискоквалифицираните работници. /БГНЕС, Би Би Си