При свободни легла: Отказаха прием в болница на мъж с пневмония и коронавирус
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2020 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
При свободни легла: Отказаха прием в болница на мъж с пневмония и коронавирус

/КРОСС/ 64-годишен мъж от Димитровград с пневмония и COVID-19 се лекува в дома си, при наличието на свободни места за болни с коронавируса. Близките му твърдят, че му е бил отказан прием в болница.

Мъжът е диагностициран с пневмония в понеделник. Вчера тестът му за коронавирус излиза положителен. Спазвайки процедурата личният лекар подава сигнал на 112. Въпреки това, пациентът не е откаран в болница.

"Два пъти беше подаден сигнал на 112, от където се разбра, че има отказ от спешна помощ да бъде откарано лицето за лечение с аргументи, които ние научаваме, че няма свободни легла", каза Петър Петров, близък на болния.

Места за болни има както в Хасковската болница, където от вчера са разкрити допълнителни 13 легла, така и в Димитровградската болница.

"Особено когато са жители на Димитровградска община, ние веднага ги приемаме. В болницата се лекува COVID-19, само когато в хасковската допълнително разкритите легла са заети", каза д-р Матей Матеев, управител на МБАЛ "Св. Екатерина" - Димитровград.

Здравните власти в Хасково започнаха проверка по случая, за да се изясни кой е оставил болния в дома му, вместо да бъде настанен в здравно заведение.

"Ние ще направим проверка и дано установим къде се губи връзката. Съветвам колегите да поддържат връзка с Инфекциозно", каза д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково.

Междувременно за последното денонощие в Хасковска област има 18 нови случаи на заразени с коронавирус.