Депутатите ще обсъждат Плана за готовност при грипна епидемия
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2020 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите ще обсъждат Плана за готовност при грипна епидемия

/КРОСС/ Депутатите ще разискват Националния план за готовност при грипна епидемия по искане на БСП. В дебатите ще участва и здравният министър Костадин Ангелов.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова настоя планът при грипни епидемии, изготвен през 2006 година, да бъде актуализиран и обсъден в пленарната зала заради увеличаващите се случаи на Covid-19. Нинова поиска конкретни действия и яснота за това как се структурират дейностите и политиката на правителството в сферата на здравеопазването по отношение на извънредната епидемична обстановка:

"Искаме този план да бъде разискван тук, в Народното събрание и то навреме. Целта ни е да се създаде ред, да има предвидимост, да има отговорни лица от правителството, да не се допуска паника и хаос, да се подготви здравната система и най-важното - да се осигури грижа за хората."

В дебатите ще участва и здравният министър Костадин Ангелов, който в отговор към Корнелия Нинова увери, че здравната система е подготвена и ситуацията е под контрол:

"Към настоящия момент има достатъчно легла и достатъчно медицинска апаратура, необходима и достатъчна за лечението на всички български граждани по всички области и всички лечебни заведения в страната."

Социалистите искат в срок до един месец Министерският съвет да приведе плана в действие.