Проф. Красимир Методиев: PCR тестовете могат да покажат фалшив позитивен резултат
Секция: Здраве
22 Октомври 2020 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Красимир Методиев: PCR тестовете могат да покажат фалшив позитивен резултат

/КРОСС/ Коронавирусът може да съществува и размножава, както и всеки вирус, само в клетка. Това каза имунологът проф. Красимир Методиев по повод тезата, че COVID-19 може да оцелее 28 дни по твърди повърхности. Той не изключи тази възможност, но обясни, че това е възможно само при лабораторни експерименти.

За самия вирус и за жизнения му цикъл и задържането му на повърхности, коронавирусът е частица, не е клетка, вирусът може да съществува единствено и само в клетката. Всеки вирус има своята клетка хазяин и в случая, като говорим за коронавируса, неговите клетки хазяини и са тези нареспираторния тракт , което означава, че той може да живее, съществува и размножава и от клетка в клетка да преминава единствено и само когато има възможност да е в клетката, каза имунологът.

Когато човешки секрет попадне на повърхност или върху дланите, тогава тези микозните клетки са носители на вируса, те може да издържат до няколко часа, максимум няколко дни, смело е да се каже 28 дни, че издържат, добави специалистът. Той уточни, че няма разделение в тезата. Припомни и че директната слънчева светлина действа пагубно на микроорганизмите и те умират за часове и минути.

Проф. Методиев обясни, че маските ще ни предпазят от човешките секрети, в които може да се съдържа COVID-19. A основно хората се заразяват, докато говорят и единият е инфектиран, затова е и важно да имаме предпазни средства. Имунологът припомни, че природно някои хора имат силна имунна система и са по-предпазени, но допълни, че това е генетично.

Относно PCR тестовете специалистът коментира, че те могат да покажат фалшив позитивен резултат заради неправилното взимане на пробата и последващото й обработване.