Как се изследват пробите за коронавирус в лабораториите?
Секция: Здраве
22 Октомври 2020 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как се изследват пробите за коронавирус в лабораториите?

/КРОСС/ В лабораторията ни към Националния център по заразни и паразитни болести дневно се изследват около 350 до 400 и повече проби, каза в студиото на "Денят започва" проф. Нели Корсун, НЦПЗП. По думите й като се има предвид големия брой лаборатории в страната, които вече извършват диагностика на коронавируса с PCR, е възможно изследване на голям брой проби.

"Големият брой направени тестове вероятно се дължи на по-широкото разпространение на новия коронавирус в страната и необходимостта от изследване на по-голям брой симптоматични пациенти или пациенти, които развиват вече прояви на заболяване и техни контактни", каза проф. Корсун.

Изследването с PCR отнема от 4 до 6 часа. 3 часа и половина е работата на двата апарата, които се използват за диагностиката, но има и ръчни манипулации, които също отнемат известно време.

Първият етап от изследването е изолиране на вирусните нуклеинови кисели, които се извършват в екстрактор. След като се изолират те се подлагат на реакция, която се осъществява в друг апарат. Продължителността на работа в първия апарат е час и половина, във вторият е около 2 часа. Има и подготовка, преаналитичен стадий на изследването, така че средно 4 до 6 часа отнема изследването на пробите.

Според проф. Корсун е реално над 8 000 проби да бъдат изследвани в рамките на 24 часа, тъй като едновременно се изследват голям брой проби и лабораториите в страната са много.