COVID обстановката у нас: Най-сериозният проблем в момента е с лекарите, които са изтощени
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2020 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
COVID обстановката у нас: Най-сериозният проблем в момента е с лекарите, които са изтощени

/КРОСС/ От днес е в сила заповед на министъра на здравеопазването, с която се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

1472 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие при направени 8738 PCR теста. Това е 16,8 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа. В болница са настанени 1732 души, като 107 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 184. Починали са 29 души.

Петте области с най-много новозаразени за последното денонощие са София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград - 197, Бургас - 97, Шумен - 82.

Най-сериозен е проблемът в момента с лекарите. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа, 7 дни в седмицата и вече са изтощени, призна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Трябва да се спазват мерките и да се търсят решения как да се намали броя на хората, които се разболяват, отбеляза министърът.

България е на 22-о място по заболеваемост в Европа и на 4-то на Балканите. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В Министерството на здравеопазването министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. д-р Тодор Кантарджиев и директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев дават редовен седмичен брифинг за обстановката с разпространението на COVID-19 у нас.