Физическите лица със свободни професии и осигурителите с БУЛСТАТ от 9 знака
Секция: ИКОНОМИКА
22 Октомври 2020 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Физическите лица със свободни професии и осигурителите с БУЛСТАТ от 9 знака

/КРОСС/ Кодът по БУЛСТАТ на физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност и физическите лица - осигурители, от десетзначен се редуцира на девет знака, реши окончателно парламентът с приети на второ четене промени в Закона за регистър БУЛСТАТ.
В 14-дневен срок след обнародването на закона, Агенцията по вписванията служебно ще преобразува идентификационният номер на физическите лица от 10 знаци на 9-значен код.
В момента кодът по Булстат за физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност и на другите физически лица-осигурители е 10-значен и съвпада с ЕГН, както и с личният номер на чужденец, които представляват лични данни по смисъла на общия регламент относно защитата на данните.
Целта на предложените промени и на преките промени, според вносителя на МС, е по-добра защита на личните данни. Предвижда се преминаването от регистрация по код, съвпадащ с ЕГН към регистрация по друг номер да стане автоматично в рамките на предходният период от 14 месеца.