Кантарджиев: Пийте витамин Д, тест за COVID-19 - от 4-ия ден на контакта
Секция: Здраве
22 Октомври 2020 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кантарджиев: Пийте витамин Д, тест за COVID-19 - от 4-ия ден на контакта

/КРОСС/ PCR тестът трябва да се прави най-рано на четвъртия ден след установяване на контакт на заразен, а не по-рано, тъй като резултатът винаги би бил отрицателен. Това обяви проф. Тодор Кантардижев на брифинг в Министерството на здравеопазването. Той направи аналогия с тестовете за бременност, които няма как да дадат положителен резултат още на следващия ден.

"Трябва хладнокръвно, без паника и преекспониране да се упражняват нещата, които са валидни са грипа и вирусните инфекции, но не трябва да се създава паника", призова той.

Кантарджиев добави още едно "Д" към трите "Д-та" от пролетта - дисциплината за маските, дистанцията, дезинфекция, а сега в есенно-зимния сезон е необходимо да се добави и още едно "Д": Витамин Д. Той апелира обаче да не се взимат високи дози, защото биха били опасни. "Взима се с 10-15 дни и след това се прекъсва за седмица". По думите му 4 капки е нормалната доза на възрастен, а по една-две е за детето в зависимост от неговата възраст.

Според проф. Кантарджиев маските не спасяват на 100%, но намаляват значително рискът от заразяване.

"Това, което ще спаси системата, са антигенните тестове", разясни проф. Кантарджиев по отношение на най-новите и бързи тестове, които се предлагат у нас. "Взима се проба дълбоко от носоглътката. Антигенните тестове са най-добри за училища, детски градини, приемни отделения на болници, деца, с температура, за личните лекари и задължително в спешната помощ", коментира той.