Александър Симов: Спрете гаврата с БНТ, БНР и достойните журналисти в България
Секция: ПОЛИТИКА
22 Октомври 2020 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Александър Симов:  Спрете гаврата с БНТ, БНР и достойните журналисти в България

Декларация от името на ПГ на „БСП за България"

/КРОСС/ За втори път в рамките на 2 години ГЕРБ предизвиква криза в БНР. За втори път една от последните останали свободни медии е хвърлена в хаос, а директорът Андон Балтаков поиска да бъде освободен от поста си, защото Министерството на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в Закона за радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР. На Боил Банов явно БНР му пречи, защото няма как да си обясним по друг начин явното пренебрегване на позиции и тоталното неглижиране на мнението на професионалистите.
Още по-смущаващ е фактът, че с промените в Закона за радиото и телевизията буквално се слага намордник на БНТ и БНР. Излъчването на тишина в ефир вече получава юридическа маска и се превръща в правителствена цензура. Ние не приемаме отмяната на фонд „Радио и телевизия" в скандалните ви промени. Това е пети опит за премахването му. Според новата ви идея СЕМ става администратор на парите за БНТ и БНР. Така давате власт на един орган, който отдавна блести със своята некомпетентност и завидно слагачество. Промените в този закон се извършиха абсолютно на тъмно, непрозрачно, а работната група по него заседаваше в условията на абсолютна секретност. Така и никой не разбра кой е автор на предложенията, какво се цели с тях и какво е мнението на журналистическата гилдия. Точно този стил на работа и управление е генератор на кризите в обществените медии.
Още по-арогантен е фактът, че властта си позволява и да фалшифицира писмо на директора на БНР, писано за друг законопроект, като го пришие към собственото си недоносче. Как да наречем това? Това е пълно обсебване на БНТ и БНР за интересите на управлението.
БСП винаги е стояла на диаметрално противоположна позиция. Още преди две години имахме предложение, което да направи фонд „Радио и телевизия" наистина работещ, за да гарантира реална независимост на БНТ и БНР от властта. Това предложение обаче така и не стигна до пленарна зала.
Ние сме били критични към действията на Андон Балтаков, към СЕМ и към всеки друг, който си е позволявал да нарушава принципите на свободата на словото. В случая обаче категорично се присъединяваме към искането за оставката на Боил Банов. Той отдавна е загубил доверието на българското общество. Своята отговорност трябва да носи и всеки, който е взел участие в този процес на тъмно по овладяването на националните медии от силните на деня и слагането на маска на свободното слово.
Спрете гаврата с БНТ, БНР, достойните журналисти в тях, както и с цялото българско общество.