Борисов обсъди с помощник държавния секретар на САЩ стратегическото партньорство между двете страни
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Октомври 2020 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов обсъди с помощник държавния секретар на САЩ стратегическото партньорство между двете страни

/КРОСС/ Стратегическото партньорство между България и САЩ, сътрудничеството в областта на отбраната, индустриалното и научно-технологичното партньорство обсъди министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър, който е на посещение у нас.
Премиерът Борисов подчерта, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори като взаимодействието между двете страни е особено широко и с тенденция за по-нататъшно задълбочаване както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството между ЕС и САЩ.
Министър-председателят Борисов изтъкна, че Стратегическият диалог България-САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари т.г. в София, представлява нова глава и по-високо ниво на партньорство в приоритетните области от взаимен интерес. Обсъдени бяха още ползите от научно-технологичното сътрудничество между двете държави, за което на 4 септември 2020 г. Министерският съвет одобри проект на споразумение между двете правителства в тази сфера.
Друг акцент в разговора бе българо-американското сътрудничество в сферата на отбраната. Премиерът Борисов изрази удовлетворение, че се работи активно по изпълнението на Пътната карта за военно сътрудничество между България и САЩ за периода 2020-2030 г., която той договори с американския президент Доналд Тръмп по време на посещението му във Вашингтон през ноември м. г. А министрите на отбраната на двете страни я подписаха преди броени дни.
„Благодарни сме за последователната подкрепа на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили, защото така страната ни става още по-сигурна, което увеличава и способностите на НАТО", подчерта Бойко Борисов пред Кларк Купър.
Министър-председателят добави, че реализацията на двустранното индустриално сътрудничество по линия на придобиването на самолетите F-16 Block 70 ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера. Благодарение на договореностите ще се внедри уникално за държавата ноу-хау в българската индустрия, която развива дейност в областта на сигурността и отбраната.
Премиерът Бойко Борисов подчерта по време на срещата, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за следващите три години за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а в плана на бюджета за догодина са следващите 100 милиона лева. Със средствата ще се изгради инфраструктура, която ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС. „Целта ни е да създадем модерна инфраструктура във военните ни бази като лоялен съюзник в Алианса", каза още Борисов.
Друг акцент в разговора на министър-председателя и помощник държавния секретар на САЩ бе усилената съвместна българо-американска охрана на въздушното пространство на Република България (Air Policing), която започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г. „Подобни съвместни действия повишават способностите на нашите Военновъздушни сили, което е и в интерес на гарантиране на сигурността на съюзниците от Алианса", каза още Борисов.