На 46 години почина най-възрастният черен носорог в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Октомври 2020 19:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 46 години почина най-възрастният черен носорог в света

/КРОСС/ Най-възрастният черен носорог в света почина в сряда в зоологическата градина в Берлин на 46 години, предаде ДПА.

Килагуни, чиято отличителна черта бе изключително ясно изразения рог, е пристигнала в берлинската зоологическа градина на 19 октомври 1975 г. Тя има две дъщери - черният носорог Мабури, на 18 г., и индийския носорог Бети, на 25 години, както и внуци - Майша и Карл, на 2 години.

Килагуни има общо пет раждания в живота си, с което е допринесла за запазването на защитения вид, посочиха от зоопарка.

След като годините започнали да мъчат все повече старата Килагуни, която най-накрая не е можела да се изправя сама, зоологическата градина, след щателни консултации, е взела решение да я приспи в сряда.

Отговорните грижи за животните включват и това да им бъдат спестени ненужни страдания, колкото и да са трудни подобни решения, каза директорът на зоопарка и отбеляза, че Килагуни е била най-възрастният черен носорог в света.

В дивата природа черните носорози много рядко живеят повече от 30 години, посочиха от берлинската зоологическа градина и отбелязаха, че този вид е силно застрашен от незаконно ловуване. Рогът на черния носорог е желан трофей, който се продава като чудотворен лек.

От 2008 г. Южна и Източна Африка регистрират безпрецедентни нива на бракониерство, от които са застрашени и белите носорози и африканските слонове. През последните 10 години бракониери са убили над 7000 носорози, отбелязва ДПА.