Критично остава положението в болницата в Шумен
Секция: Здраве
23 Октомври 2020 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Критично остава положението в болницата в Шумен

/КРОСС/ Близо 100 са пациентите с коронавирус в болницата в Шумен. Места за повече обаче няма. Спешно се търсят варианти, защото от вчера вече има чакащи болни. Критична е ситуацията и с медицинския персонал, който не достига.

Места в болницата отдавна няма. Постоянно се опитваме някъде да сместим легло, за да не върнем пациент. До онзи ден имахме възможност за насочване на инфектирани във Варна, от вчера вечерта и там местата се заеха, обяви в ефира на „Здравей, България" директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов. Той заяви, че днес ще бъдат изследвани нови 20 души, за които се има съмнения, че са с коронавирус. Очаква се част от тях да са с положителни проби.

Положението наистина е критично. Снощи с големи усилия успяхме да приемем последния пациент. От тази сутрин места няма, допълни д-р Костов.

Директорът посочи, че медицинският персонал е на критичния си минимум. „В момента имаме девет болни лекари и четирима, които са под карантина. 16 са медицинските сестри - по-малка част от тях болни, останалите - карантинирани", каза още той.

След апела на здравния министър проф. Костадин Ангелов от вчера в помощ на медиците в болниците да се включат лекари от консултативните центрове и студенти, д-р Костов съобщи, че засега няма такова заявено желание.

Без лекари болницата няма да остане, но ще има звена, които няма да могат да приемат спешните пациенти и да ги обслужват. Имаме някакъв лимит за болни и не можем да се разтягаме. Моралът не ни позволява да върнем никого, заключи директорът на болницата в Шумен.