Заразена с COVID-19 жена три дни чака резултата от PCR тест
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2020 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заразена с COVID-19 жена три дни чака резултата от PCR тест

/КРОСС/ Росица Драгинова, адвокат по професия, дни наред чака резултата от своя PCR тест. Тя е със симптоми и е била контактна, но лабораторията на Инфекциозната болница в Пловдив цели 3 дни бави резултата от теста ѝ. Междувременно жената не е поставена под карантина. След множество телефонни обаждания, включително и до Министерството на здравеопазването, жената разбира, че е болна от коронавирус. Тя се е самоизолирала, но ако не го беше направила, можеше да зарази много хора, докато чака 3 дни резултата.

Заради сериозното забавяне и удължената карантина Драгинова подава жалба и в Административния съд.

Не смятам, че е редно да се случват такива неща. 4 дни човек да чака резултат и да не знае какво да прави, как да реагира. Поради тази причина аз подадох жалбата. И смятам, че са ми накърнени правата, коментира пред БТВ Драгинова.

От РЗИ-Пловдив признават, че не е допустимо резултатите от теста да се чакат 3-4 дни.

Грешката, която е допусната, е несвоевременно въвеждане на резултатите в системата. Техният аргумент е, че са много натоварени и нямат достатъчно персонал, обяви Милена Панайотова от Здравна инспекция в Пловдив.

На лабораторията е връчено предписание и им е поставен срок, в който да създадат организация и график на служителите, за да не се стига до такива случаи.