Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Октомври 2020 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа

/КРОСС/ Доклад на Европейския алианс за обществено здраве показва, че Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа. В същото време, от Общината отчитат трайна тенденция за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Проучването е продължило една година, а при изследването е установено, че 85% от населението в община Стара Загора умира от заболявания, причинени от лошия атмосферен въздух.

Това заяви Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация на пациентите, участник в изготвянето на доклада:

"Най-голяма е заболеваемостта в Стара Загора от болести на дихателната система. Тенденцията е за увеличаване на заболеваемостта сред децата - остри бронхити и бронхиолит. Основният причинител за замърсяване на област Стара Загора са ТЕЦ-овете, които замърсяват със серен диоксид".

Маргарита Георгиева от отдел "Екология и гори" в Община Стара Загора обаче обясни, че се наблюдава ясна тенденция за подобряване качеството на въздуха в града от 2013 година насам:

"Единственият показател, по който ние имахме проблем, бяха фините прахови частици, но от 2017 година вече сме и в норма и по този показател".

Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник на Европейската климатична фондация коментира, че Стара Загора не е с най-мръсния въздух, а подобни бомбастични заглавия от последните дни са крайно некоректни.