Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсва мисъл как се справяме с кризата
Секция: Интервюта
23 Октомври 2020 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсва мисъл как се справяме с кризата

/КРОСС/ „Бюджетът за 2021 година е изборен бюджет и е направен, за да спечели колкото може повече гласове. Не ме притеснява дефицитът, защото сме в период на криза и в такъв период дефицитът се вдига в почти всички държави... Въпросът е този дефицит за какво се харчи. Надявам се, че харченето ще отива към политики, които помагат на икономиката да се развива. В момента е насочено към това кои гласове могат да се спечелят". Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му „притеснителното е, че липсва мисъл как се справяме с тази криза".

„Този бюджет много ми напомня на бюджета, приет от правителството на Сергей Станишев в края на 2008 година, тоест, има пари, но те не се използват ефективно, а с цел да се представи управляващата коалиция по-добре на изборите... В този бюджет се мисли все едно нямаме криза. Целият сектор инвестиции трябва да се мисли все още в кризисна обстановка, а не в политическа обстановка. Къде са политиките, които помагат на тези, които работят в момента, но са им застрашени работните места, на бизнеса и на определени сектори".

Дянков поясни, че в един сериозен бюджет, особено при криза, трябва да има резерв, който да е разписан.

Според него реален отрицателен ефект ще има при по-бедните пенсионери при преизчисляването на пенсиите.

В предаването „Хоризонт за вас" Симеон Дянков допълни:

„По време на криза е моментът, в който по-лесно се правят реформи, защото се вижда в обществото какво е необходимо. Как не само да се справим с кризата, а след кризата как да сме по-силни в тези сектори... Има разходи, на които или не им е времето сега, или вървят в мисълта, че кризата е зад нас и се справяме с последиците от нея. Някои разходи могат да се забавят във времето, например, във военната сфера. Би могло да се мисли за по-ефективни разходи в сектора на транспорта".

Дянков подчерта, че и в разходната, и в приходната част трябва да има по-добре разписано къде са буферите.

„Въпрос, който липсва, е как се справяме с евентуално второ затваряне на част или на цяла България. Идеята на бюджета е да е подготвен за различни възможности".

Той поясни, че промени в данъчната система се правят във времена, в които няма криза.