Ваксината на Оксфордския университет на пазара след Коледа?
Секция: Здраве
23 Октомври 2020 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Ваксината на Оксфордския университет на пазара след Коледа?

/КРОСС/ Ваксината срещу коронавирус, разработвана от Университета в Оксфорд и фирмата AstraZeneca, "действа идеално" и изгражда силен имунитет. Това е констатирало проучване, цитирано от в. "Сън".Разработката на ваксината е световен фаворит и е доказано, че безопасно предизвиква имунен отговор при доброволци, участвали в опити.

Това се случва на фона, когато Европа съобщава за рекордни 200 000 случая само за 10 дни, според данни на Ройтерс.

Много страни от Южна Европа съобщиха за най-високите си еднодневни случаи тази седмица.

Междувременно Борис Джонсън призна снощи, че системата за тестване и проследяване за £12 милиарда отчаяно трябва да се подобри, след като само един от седем британци получи тестовете си обратно в рамките на 24 часа.

В момента тестовете на ваксината са във "фаза 3", когато тя се инжектира на хиляди доброволци. Ако успешно приключи третата фаза, следва одобряването ѝ за масово прилагане.

Досега ваксината е преминала успешно предишните фази - предклинична (тества се върху опитни животни), първа фаза (инжектиране на малка група хора) и втора фаза (прилагане върху стотици доброволци).

По-ранните тестове показаха, че ваксината успешно и безопасно задейства имунен отговор в организма на доброволците. Обикновено във ваксините се използва отслабен вирус или малки количества от него, но новаторският подход, разработван в Оксфорд, предизвиква организма сам да създаде известно количество от инфекцията.

Предполага се, че страните от ЕС ще получат ваксината между декември 2020 и юни 2021 г., като разпределението ще е на процент от населението. Припомняме, че Европейската комисия сключи договор за доставка на 300 млн. дози.