Рекорд: Птица прелетя по-дълго разстояние от „Боинг 787”
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Октомври 2020 16:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекорд: Птица прелетя по-дълго разстояние от „Боинг 787”

Пернатото е направило презокеанския си маратон без прекъсване

/КРОСС/ Птица, прелетяла от Аляска до Нова Зеландия без прекъсване, вероятно е поставила нов рекорд за миграционния си маратон, съобщава БТА, позовавайки се на новозеландската Служба за защита на природата.

Мъжкият куака или пъстроопашат крайбрежен бекас е изминал над 12 000 километра през Тихия океан, се посочва в изявление, направено от службата. Предишният рекорд за непрекъснат полет на птица, поставен през 2007 г., е 11 680 километра. Кийт Удли, мениджър на Центъра за блатни птици Пукорокоро-Миранда, приветства постижението на пернатия рекордьор, известен като 4BBRW.

"Той е истински шампион. Постижението му може да повдигне духа на хората в тази особена година, но може и да ни накара малко да завиждаме на птиците, на които не се налага да спазват карантина и да преговарят с граничните служби", казва Удли. Проследяването на птицата е позволило на изследователите да добият важна представа за влиянието на метеорологичните условия върху миграцията, допълва експертът.

Бекасите мигрират от Нова Зеландия до Китай през март, със спирка за храна в Жълто море, преди да се отправят към Аляска за лятото. Преди да мигрират, те удвояват теглото си, еритроцитите им се увеличават, а храносмилателната им система се свива. Прелетните птици се завръщат в Нова Зеландия през септември.