Евробарометър: Икономическото положение е основен повод за безпокойство сред гражданите на ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
24 Октомври 2020 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евробарометър: Икономическото положение е основен повод за безпокойство сред гражданите на ЕС

/КРОСС/ В смутни времена, белязани от пандемията от коронавирус, доверието в ЕС остава стабилно и европейците вярват, че в бъдеще ЕС ще вземе правилните решения в отговор на пандемията. В публикуваното днес ново проучване „Стандартен Евробарометър" европейските граждани определят икономическото положение, състоянието на публичните финанси на държавите членки и имиграцията като трите основни проблема на равнище ЕС. Икономическото положение е основна загриженост и на национално равнище, следвано от здравеопазването и безработицата.

В новото проучване на Евробарометър, проведено през юли и август, загрижеността за икономическото положение е отразена във възприятието за настоящото състояние на икономиката. 64 % от европейците считат, че положението е „лошо", а 42 % от европейците смятат, че икономиката на тяхната държава ще се възстанови от неблагоприятните последици от пандемията от коронавирус „през 2023 г. или по-късно".
Европейците са разделени (45 % „удовлетворени" спрямо 44 % „неудовлетворени") по отношение на мерките, предприети от ЕС за борба с пандемията. 62 % заявяват обаче, че се доверяват на ЕС да взема правилните решения в бъдеще, а 60 % остават оптимисти за бъдещето на ЕС.