Янаки Стоилов: Правителството е непоследователно в решенията си за COVID кризата
Секция: ПОЛИТИКА
24 Октомври 2020 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Янаки Стоилов: Правителството е непоследователно в решенията си за COVID кризата

/КРОСС/ „Слабостта на правителството е, че то няма воля да заяви решения, за да не се появятпротестиращи групи, и затова се въвеждат някакви безсмислени ограничения. Основнотообяснение не е медицинско, нито управленческо, то е политическо. В България нищо не седовежда до край и затова  ние не можем да преценим резултатите от мерките. Необходимиса радикални стъпки и всъщност имаме една реформа, която вместо да подобрява нещата,в известна степен ги влошава." Това заяви пред БНТ проф. Янаки Стоилов, председател накомисията по идейно и програмно развитие на БСП.Социалистът коментира, че в сегашната ситуация подкрепата за БСП не е достатъчна, за даможе тя да управлява, но самата партия трябвя да заяви категорично защо изобщо иска дауправлява. „Разбира се, за да смени това управление, което основателно получава упрецитеза злоупотреби и корупция.

Заедно с това, тя трябва да каже, че има неща, които без нея немогат да бъдат свършени: ние ще въведем семейно подоходно облагане, като по този начинще облекчим огромното мнозинство от българските граждани; ние категорично сезастъпваме за завършване на газовите проекти и за изграждането на нови ядренимощности; ние сме за сигурността на Балканите, но няма да участваме в засилване навоенно противопоставяне в каквато и да е посока", обясни той.За здравеопазването Стоилов обясни още, че е важно да бъдат изравнени здравните,общинските и частните болници, както и всяка една многопрофилна болница да имаотделение за интензивно лечение.

Също така отбеляза, че в България хората плащат най-много за своето здраве извън осигуряването.„На нас ни трябва не само успех, но и голяма подкрепа. Ако се наложи да правим коалиция,там трябва да сложим тези централни ангажименти, от които няма да отстъпим в името навластта. БСП трябва да заяви ясно подкрепата си за българска национална политика. Впартията е имало различни тенденции, които са били ориентирани в една или друга посока,но в тези баланси трябва да се намери истинския български национален интерес. Голяматабългарска задача, която остава нерешена след 30 години, е че ние се нуждаем от нов, норазличен от сегашния преход. Преход, който да направи България социална и действителнодемократична, и който да гарантира бъдещето на българската нация", заяви той.По повод отцепилия се от групата депутат Чавдар Велинов, Янаки Стоилов заяви, че сенадява да няма повече подобни действия. „Този факт е неприятен, особено в момент, когатосе отчита приблизително изравняване на резултатите на ГЕРБ и на БСП.

Аз съм убеден, чеголямото мнозинство от членовете на партията и нейните симпатизанти не одобряват тезидействия. Има една граница, която не трябва да се прекрачва, особено от тези, които казват,че остават в партията, но напускат групата. По-логично е да отстъпят своите места на другихора от листата, които ще попълнят представителството на тази партия", заяви социалистът.За хората, които се разделиха и с партията, и с групата той е убеден, че подготвятполитически проекти.