Липса на противогрипни ваксини в аптеките при наличие на засилено търсене
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Октомври 2020 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Липса на противогрипни ваксини в аптеките при наличие на засилено търсене

/КРОСС/ Търсенето на противогрипните препарати в България се е увеличило многократно. Аптеките обаче не могат да задоволят нуждите, тъй като няма доставки. Каква е ситуацията, проверихме в Бургас.Истинско щастие е изпитал клиентът, като е платил ваксина в една от бургаските аптеки и помолил да я съхраняват до понеделник.

"От септември месец непрекъснато се търсят ваксини, но за съжаление, не можем да отговорим на търсенето, няма вариант", казва магистър-фармацевтът и управител на аптека Светла Арабаджиев и допълва, че за да бъдат задоволени клиентите, трябва да има минимум 500 противогрипни ваксини.
Доставките обаче са по-малко от 10% от необходимото количество.  

"Ние сме получили септември - 20, октомври- 20, това е количеството, за хората, които минават оттук, за нашите пациенти, това е изключително недостатъчно, то е наистина не смешно, а трагично. При условие, че в тази ситуация се изисква ваксиниране поне на хората , които имат хронични заболявания", смята Светла Арабаджиев.

Има аптеки, в които дори не са постъпили ваксини, аз имам колеги от други вериги, които ми звънят, за да търсят при нас. При нас се получи - първият по време е посилен по право, така се случиха нещата. Съответно нормално е да подсигурим родителите си най-напред и оттам нататък това, което остана, беше за клиенти", казва собственичката на аптека.

"Ограничен брой получихме и в рамките на два дни бяха продадени", разкрива магистър-фармацевтът Магдалена Василев, която казва, че „повече няма да има зареждане, имаше преди 1 месец също на друга фирма, но нямаше голям интерес, вече след 1 месец хора тук са чакали, не всички получиха". 
"Може би от понеделник търся на 4-5 аптеки и навсякъде ми казват: „Няма, госпожо", „може би" и „не очаквайте". Ходихме и при личната, личната лекарка обеща за мама специално, в смисъл тя е над 65 години, за нея и за други пациенти на нейната възраст казаха от 1 ноември, така че надявам се поне мама да се имунизира", казва Даниела Йотова. 

Аз съм на 85 години и не слагам, засега, Господ ще ме опази", споделя пък Иван Герасимов. 
Източник: Би Ти Ви