Модата сред маските
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Октомври 2020 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Модата сред маските

/КРОСС/ Маските станаха неразделна част от живота ни. Предвид разпространението на COVID-19, според някои анализатори лицата ни ще останат покрити дълго време. Погледнато от друг ъгъл обаче, за съвременните модни дизайнери това е един съвсем нов аксесоар с много възможности.

Когато през 17 век хърватски войници привличат вниманието на френския крал Луи XIV с увити около врата кърпи, никой не допуска, че скоро след това вратовръзката ще се наложи като задължителен аксесоар. 400 години по-късно, маската за лице е на път също да направи същото.

Отиваме във Великотърновската гимназия по моден дизайн, където бъдещите моделиери провокират въображението си на тема "Хелоуийн". Лудите партита на този празник традиционно изискват екстравагантни маски. А заради пандемията, тази година това е, ако не задължително, то поне препоръчително. Единадесетокласничката Виолета Ганчева е скицирала своята идея: „Този вид маска отива да бъде черен. Аз обаче много обичам да вкарвам цветове във всичко, което правя. Затова реших черепът да не е черен, а нестандартен и шарен. Бих я съчетала с хелоуински костюм със скелет. Но разбира се, пак няма да е просто черно, а нещо по-пъстро."Подобен модел на покритие на лицето показва и София Третякова: „Всички импровизираме. Търсим най-популярните неща, свързани с Хелоуийн - скелети, персонажи като Жокера. Пробвам се да свържа маската с екстравагантно облекло за някакво по-изискано тържество. Сложих по-цветно - да са изразени чертите."

Провокативният дизайн определено привлича по-младите. Учениците се опитват да разбият границите на своето въображение и да създадат маска, която ще хване погледа от далече, обяснява Цветелина Тутовска, преподавател в гимназията: „Младото поколение държи на това да има виц, да има замисъл, да има игра. Колкото е по-нестандартно, толкова е по-интересно за тях и провокира въображението на макс." В по-мащабното производство на маски са важни материите. В зависимост от бранша, маските за широка употреба трябва да са с правилни лицеви пропорции, да са комфортни и с добра степен на защита, коментира собственикът на текстилна компания в Горна Оряховица Милена Тончева и показва някои от своите модели: „Имаме материя, която е изцяло антибактериална. Памук, обработен със сребърни йони по немска технология, издържащ до 50 пранета. Имаме и изцяло памучна маска - за хора с алергии, със астма. Когато дизайнът е по-специален, използваме полиамид за външната част. Така можем да работим с дизайн на плата, с печат. Но винаги вътре има памук."

Хит на работното място са шлемовете, заради удобството при продължително носене. А на улицата пък са актуални кърпите от тип "Бандана" - ползвани години наред най-вече от спортисти. Колоритът на българската традиция също има запазено място при маските - шевици, народни мотиви от фолклора. Компанията на Милена Тончева има цяла спортна линия с народни мотиви, към която вече е добавена и подходящата маска.

Колкото и рано да е все още, банските костюми за следващия сезон също са готови. Факторът "COVID-19" и тук е водещ, обяснява Милена Тончева: „Не сме спрели да си работим по колекциите от бански за 2021 година. Към тях сме предвидили да има маски, ако се наложи и има изискване на плажа да сме с маска."

В месеците от началото на годината символът на пандемията успя да остави отпечатък и във висшата мода. Сред първите модни дизайнери у нас със свой модел е Николай Божилов. Носителят на "Златната игла" и преподавател в Националната художествена академия е създал стилна маска от неопрен и памук. Дизайнерът показва своята творба и обяснява: „Първоначално я изработих с материалите, с които разполагах. Впоследствие нещата еволюираха. Вече има възможност да се постави и външен филтър."

Признанието не закъснява - лекар от Военно-медицинската академия в София е сред първите, избрали да се защитят с дизайнерската маска. Според Николай Божилов причината е добрата защита, качеството на материалите и стилния дизайн: „Дизайнът е универсален - спокойно може да пасне на елегантна визия, както и на по-спортна. Аз я нося по всякакъв начин."

Оттук нататък нейно величество маската ще трябва да намери достойно място в нашия гардероб. И тъй както си купуваме колани, вратовръзки, чорапи или ръкавици, със същата доза суета ще подбираме и маската - аксесоар, привнесен от пандемията.