Туск: Трябват повече усилия от Борисов в борбата с корупцията в България
Секция: Коментари
25 Октомври 2020 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туск: Трябват повече усилия от Борисов в борбата с корупцията в България

/КРОСС/ Има нужда от повече действия и усилия от ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ни убедят,че са наистина решителни в борбата срещу корупцията". Това заяви председателят на Европейската народна партия Доналд Туск в интервю за Радио "Свободна Европа". По думите на Туск премиерът Борисов почти му се е изповядал за скандалните снимки от жилището му. "Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено.

Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен", казва Туск.
"Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И Ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот, но все още вярвам, че той ще има възможност да докаже, че - ако не идеален - все още е демократ.", допълва председателят на Европейската народна партия по време на интервюто.

Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България", смята председателят на ЕНП "Но в същото време ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс", казва Туск.