Сачева: Абсолютна справедливост в пенсионната система е непостижимо предизвикателство
Секция: Анализи
25 Октомври 2020 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сачева: Абсолютна справедливост в пенсионната система е непостижимо предизвикателство

/КРОСС/ По думите и причината е, че хората се пенсионират при различни условия и правила
„Значителна част от мерките в бюджета за 2021 година - повишаването на минималната работна заплата, на минималната пенсия, са заложени още в управленската програма и не могат да бъдат свързани с предизборна година. Мерките срещу коронавируса са необходими. Добавката от 50 лева за пенсионерите е, за да могат да преодолеят зимния сезон и тежката криза, имат нужда от здравна профилактика". Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БНР.

Тя подчерта, че постигането на абсолютна справедливост в пенсионната система е почти непостижимо предизвикателство заради факта, че има пенсионери, пенсионирали се при различни условия и правила.

„Несъстоятелна е хипотезата, че залагаме капан за следващите правителства. Ние се занимаваме с кризата и с проблемите на хората, затова не подадохме оставка, защото трябва да решаваме конкретни и реални проблеми. Реалните проблеми са тези - хората имат нужда от допълнителни доходи".
Тя допълни, че новият бюджет ще бъде дискутиран и е възможно да претърпи определени промени, преди да бъде приет.
Министър Сачева посочи, че са заложени общо 214 млн. лв. по Закона за личната помощ и 85 млн. лв. по Закона за социалните услуги.
„Увеличаваме и възнагражденията за личните асистенти. Правим всичко възможно за намиране на баланс между онези хора с увреждания, които държат на Закона за личната помощ, и на онези, за които Законът за социалните услуги също е важен. Очаква се около 80 000 души да бъдат обхванати от услугата „личен асистент".