Нов смъртен случай в Плевен след като болницата върна мъж със симптоми на коронавирус
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Октомври 2020 07:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов смъртен случай в Плевен след като болницата върна мъж със симптоми на коронавирус

/КРОСС/ Възрастен мъж, със симптоми на коронавирус, е починал след отказ да бъде хоспитализиран в Плевен. Това твърди дъщеря му - Ралица Окова. По думите ѝ, баща ѝ Тодор Пешев е бил взет от линейка на „Спешна помощ" - бил е със сериозни симптоми, включително задух, останал 3 часа в „Спешна помощ", но след това е пуснат с мотив, че му е направен PCR тест и ще се чака резултат. Резултатът обаче трябвало да се чака у дома. Пред Нова телевизия Окова разказа, че баща ѝ бил закаран от линейката до дома си.

Шофьорът му помагал да се качи по стълбите, но на втория етаж баща ѝ паднал на стълбите. Лекарката от линейката направила всичко възможно, опитала сърдечен масаж, а тази линейка, според Окова, не била оборудвана. Окова е категорична - беше жизнен човек, нямаше хронични заболявания, ходеше и караше много колело. Говорителят на Университетската болница „Д-р Георги Странски" Момчил Цветков призна, че г-н Пешев бил приет, направени са му тестове и пулмолог предписал терапия, с която се подобрявал. Обяснението защо Пешев не е настанен - защото нямал PCR тест, нямало категорични доказателства, че е болен от COVID-19. По думите на Цветков, Пешев получава инфаркт. „От COVID не се умира внезапно", добави говорителят на болницата.

Настаняваме в много тежко състояние хора без PCR - има страшно много хора със симптоми, ще напълним болницата за един ден, каза още той. Защо личният лекар не го е насочил по-рано да си направи PCR тест? В спешното се спасяват животи, не се изследва, заяви Цветков. "Баща ми нямаше проблеми със сърцето. От "Бърза помощ" ми казаха, че е с двустранна бронхопневмония", каза Ралица Окова и попита защо говорят глупости. По думите ѝ, в смъртния акт пише за бронхопневмонията. Беше изписан в критично състояние, здрав и атлетичен мъж едвам се качи на линейката, обясни Окова.