Софийската опера затваря заради Ковид-19
Секция: КУЛТУРА
26 Октомври 2020 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийската опера затваря заради Ковид-19

/КРОСС/ Софийската опера спира временно спектаклите, за да не излага на риск състава и публиката си, съобщи пред директорът на националната институция Пламен Карталов.

„Скъпи приятели на Софийската опера, поради усложняващата се епидемична обстановка и въпреки всички мерки за безопасност срещу разпространението на коронавируса, взехме отговорното решение да ограничим спектаклите до 8 ноември - оповестиха от Операта във Фейсбук. - Присъединяваме се към препоръките на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и Софийски оперативен щаб за овладяване на заразата с COVID-19. Молим за Вашето разбиране, защото отговорността е обща."

Акад. Карталов обясни, че случаите на Ковид-19 в Операта са се увеличили, без да уточнява колко от артистите и служителите са с коронавирус. Преди седмица водещото сопрано в трупата Габриела Георгиева съобщи, че е с положителен тест. Преди нея и музикантът от оркестъра на Операта Огнян Михов се зарази.

„Нещата вървят чудесно, хората в Операта работят с изключителна отговорност и професионализъм, но непрекъснато се заразяват хора - защо да стресираме и себе си, и публиката. А и не се изплаща икономически", каза Пламен Карталов.

Отменени са спектаклите до 8 ноември включително - „Рейнско злато", „Жизел", Концерт за бебоци, „Мечо Пух", „Кармен", „Клетниците", „Спящата красавица", „Пепеляшка" и „Парсифал".

Софийската опера и балет е поредната културна институция в България, която затваря временно заради коронавируса. До края на октомври са отменени представленията в Националния музикален театър и в Театър „199".